Cele mai sigure companii aeriene din lume în 2014

Cele mai sigure companii aeriene din lume în 2014
Publicat: 06/01/2015, 16:54

Dintre cele 449 de companii aeriene monitorizate, 149 dețin maximum de șapte stele, acordate celor considerate cele mai sigure. Un record de 3,3 miliarde de pasageri au călătorit pe 27 de milioane de zboruri în 2014, potrivit site-ului.

În top 10, după compania australiană – în ordine aflabetică precizează CNN – se află Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa and Singapore Airlines. „Companiile noastre din top zece se află întotdeauna în fruntea inovației pentru securitate și lansării de noi avioane”, a declarat Geoffrey Thomas, de la site, pentru CNN.

Sistemul de evaluare al AirlineRatings.com ține cont atât de auditele organelor de conducere ale aviației și celor mai importante asociații din domeniu, cât și de auditele guvernelor și bilanțul victimelor companiilor aeriene. Sistemul examinează, de asemenea, registrele operaționale, incidentele înregistrate și competențele operaționale.

Top 10 cele mai sigure companii low cost pentru 2015

Anul acesta, AirlineRatings.com a dat publicității și o listă cu primele zece cele mai sigure companii aeriene low cost pentru 2015 – în ordine alfabetică – Aer Lingus (Irlanda), Alaska Airlines (Statele Unite), Icelandair (Islanda), Jetblue (Statele Unite), Jetstar (Australia), Kulula.com (Africa de Sud), Monarch Airlines (Marea Britanie), Thomas Cook (Marea Britanie), TUIfly (Germania) și WestJet (Canada).

„Spre deosebire de un număr de transportatori low cost, acestea au trecut durul Audit Operațional de Siguranță al Asociației Internaționale pentru Transport Aerian (IATA) și înregistrează date de siguranță excelente”, a declarat Thomas. „Low cost nu înseamnă siguranță slabă”, a adăugat el.

AirlineRatings.com a publicat aceste liste într-o perioadă deosebit de dificilă pentru transportatorii aerieni. După ce 2013 a fost unul dintre cei mai siguri ani din istoria aviației civile la nivel global, 2014 este considerat unul dintre cei mai răi ani din istoria recentă în ceea ce privește victimele, din cauza unor incidente extrem de mediatizate.

Cel mai mic număr de prăbușiri din 80 de ani

Potrivit site-ului, în 2014 au avut loc 21 de accidente mortale, soldate cu 986 de victime – date care depășesc media pe zece ani. Însă bilanțul are și o parte pozitivă, în 2014 fiind înregistrate „doar” 111 prăbușiri – cel mai mic număr din ultimii 80 de ani, potrivit Biroului Arhivelor Accidentelor de Avion (BAAA) cu sediul la Geneva. Același număr de prăbușiri a fost înregistrat în lume în 1927.

„Raportat la numărul mare de accidente de avion (din trecut), în prezent zborul este mai sigur”, este de părere Kane Ray, un analist de la International Bureau of Aviation, un grup de consultanță în aviație. „Însă sunt mai multe avioane pe cer, așa că este normal ca bilanțul să pară asemănător cu cel al deceniilor anterioare, iar la unele categorii de dezastre mai mare”, a adăugat el.

„În urmă cu 50 de ani se înregistrau 87 de prăbușiri, soldate cu 1.597 de victime, pe când companiile aeriene transportau doar 141 de milioane de pasageri – reprezentând doar 5% din numărul de azi (3,3 miliarde)”, apreciază site-ul. „Alt aspect este că numărul accidentelor mortale din 2014 a scăzut la un nivel-record de 21 – unul la 1,3 milioane de zboruri”, adaugă site-ul, subliniind că două dintre prăbușirile de anul trecut – ale zborurilor MH370 și MH17 – „sunt fără precedent în perioada modernă, însumând 537 de morți”.

Zborul MH370 Malaysia Airlines a dispărut de pe rarade în martie, în timp ce efectua o legătură Kuala Lumpur-Beijing cu 239 de persoane la bord. Oficialii cred că avionul se află undeva în Oceanul Indian, dar după aproape zece luni nu s-a găsit nicio urmă din aeronavă. În iulie, zborul MH17 al aceleiași companii, cu 298 de persoane la bord, a fost doborât în partea de est a Ucrainei, aflată sub controlul separatiștilor proruși. Malaysia Airlines este cotată pe AirlineRatings.com cu cinci stele.

Compania AirAsia Indonesia – aflată în continuare sub șocul prăbușirii zborului QZ8501 în Marea Java, cu 162 de persoane la bord, – este cotată în prezent cu patru stele, după ce în decembrie AirAsia avea o reputație neștirbită în privința siguranței, deoarece nu înregistra niciun accident cu victime.

Cele mai nesigure companii aeriene din lume

AirlineRatings.com precizează că dacă o companie aeriană înregistrează o prăbușire care implică moartea unui pasager și/sau membru al echipajului, acesteia i se scade o stea din evaluare. „O prăbușire implicând morți conduce la dispariția unei stele, pentru o perioadă de zece ani de la data incidentului”, precizează site-ul.

Dintre cele 499 de companii aeriene monitorizate de către AirlineRatings.com, aproape 50 sunt cotate cu trei stele sau mai puțin.

Patru companii dețin doar o stea pentru siguranță. Două sunt din Nepal (Tara Air și Nepal Airlines), una din Kazahstan (Scat Airlines) și una din Afganistan (Kam Air). Toate patru se află pe lista cu firme cărora le este interzis să zboare în Uniunea Europeană (UE).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu