Prima pagină » Știri externe » Cele trei cabine telefonice din Times Square care spun povestea imigranților veniți în SUA. VIDEO

Cele trei cabine telefonice din Times Square care spun povestea imigranților veniți în SUA. VIDEO

Cele trei cabine telefonice din Times Square care spun povestea imigranților veniți în SUA. VIDEO
Într-o eră în care smartphone-urile sunt omniprezente, trei cabine telefonice, plasate în Times Square, în New York, vin să spargă rutina celor care trec prin piață. Curioșii care intră în cabine pentru a-și face selfie nu pleacă doar cu o fotografie, ci și cu o poveste de viață, spusă de la celălalt capăt al firului de un imigrant, devenit cetățean american, potrivit CNN.

De îndată ce persoana intră în cabină, telefonul începe să sune. Odată ridicat receptorul, se aud următoarele: „Am venit în 1986 din cauza situației economice din Irlanda. Motivul venirii mele aici a fost nevoia unui loc de muncă, pe care nu l-aș fi găsit acolo. Aveam nevoie de un serviciu, părinții mei tocmai decedaseră”, se aude de la celălalt capăt al firului. „Locuiam în Belarus și am trecut prin catastrofa de la Cernobîl”, o altă poveste se face auzită.

Sunt doar două dintre vocile înregistrate a 70 de imigranți din Bangladesh, Gambia, Yemen și nu numai care povestesc cum au venit în SUA. Inițiativa îi apartine artistului afgan, cu cetățenie americană, Aman Mojadidi, care a colectat aceste povești.

„Voiam să pun în scenă problema imigrației într-un context urban, pe fondul unei retorici anti-imigrație pe care o vedem în lume. New York este un oraș model, în această privință, construit de imigranți și nu distrus de către ei”, a declarat, pentru CNN, din Paris, Aman Mojadidi.

Artistul a pus cap la cap proiectul în urmă cu trei ani. Când a început adunarea lor propriu-zisă, cu doar trei luni înainte de campania prezindențială, totul a căpătat o semnificație și mai puternică.

„Oamenii erau suspicioși și stresați”, povestește el despre cei la care a încercat să ajungă pentru a le auzi poveștile, fie când tocmai ieșeau dintr-un supermarket, fie petrecea o zi întreagă cu ei, la masă, într-un restaurant.

„E ceea ce oamenii au nevoie să asculte. Sunt și ei oameni”, a mai spus el. Feedback-ul nu a întârziat să apară. „Stră-stră-străbunica mea a venit aici din Germania. Experiențele lor ca imigranți mi-au amintit de acest lucru”, a povestit un tânăr, la ieșirea din cabina telefonică.

Autor

Citește și