Prima pagină » Știri externe » Celebru scriitor, judecat pentru spionaj. Câți ani a stat deja în arest

Celebru scriitor, judecat pentru spionaj. Câți ani a stat deja în arest

Celebru scriitor, judecat pentru spionaj. Câți ani a stat deja în arest

Un celebru scriitor australian este acuzat de spionaj și va fi judecat în China săptămâna viitoare. Yang Jun s-a născut pe pământ asiatic, dar acum are cetățenie australiană și este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați oameni de litere de la Antipozi.

El a petrecut deja doi ani în detenție, după cum a confirmat informația ministrul de Externe al Australiei, Maryse Payne.

Australia acuză „lipsa de echitate procedurală” a Chinei

Yang Jun este unul dintre cei doi australieni celebri arestaţi în China pentru spionaj, într-un context de escaladare a tensiunilor dintre Canberra şi Beijing.

  • Procesul acestui scriitor, cunoscut sub pseudonimul literar Yang Hengjun, va începe joi, 27 mai.

„În pofida cererilor repetate din partea oficialilor australieni, autorităţile chineze nu au furnizat nicio explicaţie sau dovadă pentru acuzaţiile împotriva doctorului Yang. Am făcut cunoscut autorităţilor chineze, în termeni clari, îngrijorările noastre cu privire modul în care este tratat doctorului Yang şi lipsa de echitate procedurală în modul în care a fost gestionat cazul său”, a declarat şefa diplomaţiei de la Canberra într-un comunicat de presă. De asemenea, ministrul de Externe a cerut ca funcţionari australieni să poată participa la proces, criticând o acţiune „închisă şi opacă până în prezent”.

Domiciliat în Statele Unite, Yang Jun a fost arestat în cursul unei vizite în China, în ianuarie 2019. O altă australiană, fost prezentatoare la televiziunea naţională chineză anglofonă CGTN, Cheng Lei, este reţinută din august „în numele securităţii naţionale”.

Contre între Beijing și Canberra

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări sunt tot mai tensionate de când Canberra a solicitat o investigaţie independentă asupra originilor pandemiei de coronavirus şi a interzis gigantului de telecomunicaţii Huawei să construiască reţeaua 5G din Australia. Beijingul a luat o serie de măsuri împotriva a mai mult de zece de produse australiene, printre care orz, carne de vită şi vin.

Doi jurnalişti australieni, care se temeau că vor fi arestaţi, au ales să părăsească China în septembrie anul trecut, după ce fuseseră interogaţi de poliţia locală. Pe de altă parte, Beijingul acuză o serie de raiduri ale poliţiei australiene la domiciliul unor jurnalişti chinezi detașați în Australia, percheziții efectuate ca parte a unei investigaţii privind o posibilă campanie de influenţare.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și