Cercetătorii au găsit o utilizare uimitoare pentru zațul de CAFEA. Folosite în acest domeniu am putea salva Planeta

Publicat: 07 09. 2023, 10:31
Actualizat: 07 09. 2023, 10:31
Foto - caracter ilustrativ

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Australia au descoperit o nouă întrebuințare a zațului de cafea, pe care majoritatea oamenilor îl aruncă la coșul de gunoi. Am putea construi case ecologice cu acest „rezid” rezultat în urma preparării cafelei.

În fiecare an, 10 miliarde de kilograme de zaț de cafea sunt produse la nivel global, iar majoritatea ajung în gropile de gunoi.

Cu o industrie a construcțiilor în plină expansiune, există o cerere crescândă de beton mai „prietenos cu mediul”. În aceste condiții, cercetătorii s-au pus pe treabă și au descoperit o metodă ingenioasă de a pune la bună folos aceste resturi organice.

„Eliminarea deșeurilor organice reprezintă o provocare majoră pentru mediu, deoarece generează emisii semnificative de gaze cu efect de seră, inclusiv metan și dioxid de carbon, contribuind la schimbările climatice”, explică inginerul Rajeev Roychand de la Universitatea RMIT.

„Eforturile actuale de a extrage nisipul natural din întreaga lume au un impact considerabil asupra mediului. Există provocări critice și de durată în menținerea unui aprovizionare sustenabilă, dat fiind caracterul limitat al resurselor. Prin adoptarea economiei circulare, am putea păstra deșeurile organice departe de depozitele de gunoi, protejând astfel resursele naturale”, adaugă inginerul RMIT Jie Li.

Deși nu se poate adăuga direct în beton, zațul de cafea poate fi transformat într-un material numit biochar, cu ajutorul unui proces de pirolizare la temperaturi înalte. Acest biochar, bogat în carbon, poate fi apoi integrat în compoziția betonului.

Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că sunt necesare mai multe teste pentru a evalua durabilitatea pe termen lung a betonului hibrid cafea-biochar în diferite condiții, cum ar fi ciclurile de îngheț/dezgheț, absorbția de apă și alte factori de stres. Ei lucrează, de asemenea, la producerea de biochar din alte surse de deșeuri organice, cum ar fi lemnul, deșeurile alimentare și cele agricole.

„Aceste descoperiri interesante oferă o modalitate inovatoare de a reduce semnificativ cantitatea de deșeuri organice care ajung în gropile de gunoi”, subliniază inginerul RMIT Shannon Kilmartin-Lynch, potrivit sciencealert.com.

Cercetarea lor a fost publicată în Journal of Cleaner Production