Cercetătorii din China au folosit modelul Llama al Meta pentru un AI cu potențiale aplicații MILITARE

Cercetătorii din China au folosit modelul Llama al Meta pentru un AI cu potențiale aplicații MILITARE
Publicat: 01/11/2024, 10:52

Instituții de cercetare de top din China cu legături cu Armata Populară de Eliberare au folosit modelul Llama al Meta, disponibil public, pentru a dezvolta un instrument AI pentru potențiale aplicații militare.

Într-o lucrare științifică din iunie, șase cercetători de la trei instituții din China, inclusiv două din cadrul principalului organism de cercetare al Armatei Populare de Eliberare, Academia de Științe Militare, au detaliat modul în care au folosit o versiune timpurie a Llama ca bază pentru ceea ce numește „ChatBIT”, scrie Reuters.

Cercetătorii au folosit modelul de limbaj mare Llama 2 13B și au incorporat proprii parametri pentru a construi un instrument de inteligență artificială axat pe funcții militare, pentru colectarea și procesarea de informații și pentru oferirea de informații precise și fiabile pentru luarea deciziilor operaționale.

ChatBIT a fost reglat și optimizat pentru dialog și răspunsul la întrebări în domeniul militar, arată lucrarea. S-a constatat că depășește alte modele AI care erau aproximativ 90% la fel de capabile ca ChatGPT-4 de la OpenAI. Cercetătorii nu au detaliat modul în care au definit performanța și nu au specificat dacă modelul AI a fost pus în funcțiune.

„În viitor, prin rafinarea tehnologică, ChatBIT nu va fi aplicat doar analizei informațiilor, ci vor fi explorate și planificarea strategică, instruirea prin simulare și luarea deciziilor de comandă”, se arată în document.

Restricțiile Meta privind utilizarea militară a aplicațiilor sale, greu de aplicat

Meta permite accesul liber la multe dintre modelele sale AI, inclusiv Llama, dar impune restricții privind utilizarea lor, inclusiv o cerință ca serviciile cu peste 700 de milioane de utilizatori să solicite o licență de la companie.

Termenii săi interzic, de asemenea, utilizarea modelelor pentru „armată, război, industrii sau aplicații nucleare, spionaj” și alte activități supuse controalelor de export ale apărării SUA, precum și pentru dezvoltarea de arme și conținut destinat „incitării și promovării violenței”.

Cu toate acestea, deoarece modelele Meta sunt publice, compania are modalități limitate de a aplica aceste restricții.

Ca răspuns la întrebări, Meta a citat politica sa de utilizare acceptabilă și a spus că a luat măsuri pentru a preveni utilizarea abuzivă.

„Orice utilizare a modelelor noastre de către Armata Populară de Eliberare este neautorizată și contrară politicii noastre de utilizare acceptabilă”, a declarat Molly Montgomery, directorul de politici publice al Meta.

„În competiția globală pentru AI, presupusul rol al unei singure versiuni și aia învechită a unui model open-source american este irelevant atunci când știm că China investește deja mai mult de un trilion de dolari pentru a depăși SUA pe AI”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Publicarea studiului cercetătorilor chinezi vine pe fondul unei dezbateri aprinse în cercurile de securitate națională și tehnologie din SUA cu privire la faptul dacă firme precum Meta ar trebui să-și facă modelele disponibile publicului.

În octombrie 2023 președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv care urmărește să gestioneze dezvoltările AI, menționând că, deși pot exista beneficii substanțiale ale inovației, există și „riscuri de securitate substanțiale, cum ar fi eliminarea sistemelor de prevenție din cadrul modelului”.

Săptămâna aceasta, Washingtonul a declarat că finalizează regulile pentru a reduce investițiile SUA în inteligența artificială și alte sectoare tehnologice din China care ar putea amenința securitatea națională.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Supple, a declarat că Departamentul Apărării a recunoscut că modelele open-source au atât beneficii, cât și dezavantaje și că „vom continua să monitorizăm și să evaluăm îndeaproape capacitățile concurenților”.

Unii observatori spun că progresele Chinei în dezvoltarea de AI pe teren propriu, inclusiv înființarea a zeci de laboratoare de cercetare, au redus decalajul tehnologic al țării față de Statele Unite.

Într-o altă lucrare științifică, doi cercetători de la Aviation Industry Corporation of China (AVIC) – o firmă cu legături cu armata chineză – au descris utilizarea Llama 2 pentru „antrenarea strategiilor de interferență în războiul electronic aeropurtat”.

Utilizarea de către China a inteligenței artificiale dezvoltate în Occident s-a extins și la securitatea internă. Un articol din iunie a descris modul în care Llama a fost folosit pentru „strângerea de informații” pentru a procesa cantități mari de date și pentru a îmbunătăți procesul decizional al poliției.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri