Cercetătorii spanioli au construit pe Terra o cameră în care sunt simulate condițiile de pe Marte
Pentru a răspunde numeroaselor întrebări care se pun despre posibilitatea de a locui pe Marte, este indispensabil, în primul rând, să se creeze noi senzori și noi instrumente capabile să detecteze caracteristicile atmosferice și cele de la suprafața acelei planete, au explicat oamenii de știință spanioli, al căror studiu a fost publicat, marți, în revista americană Review of Scientific Instruments.
„Marte este un loc potrivit pentru a ne dezvolta cunoștințele despre planetele asemănătoare Terrei și reprezintă din acest punct de vedere ținta a numeroase misiuni organizate de NASA și de Agenția Spațială Europeană (ESA)”, a declarat Jose Angel Martin-Gago, profesor la Institutul de Știința Materialelor din Madrid, coordonatorul proiectului.
„Grupul nostru s-a concentrat pe misiunea robotului american Curiosity și pune la punct o stație meteorologică, utilizabilă pe parcursul viitoarelor misiuni de explorare ale suprafeței lui Marte”, a adăugat el.
Construind pe Terra, într-o cameră cu vid, sisteme capabile să reproducă mediul marțian, inclusiv temperatura, presiunea atmosferică, compoziția atmosferice și radiațiile, oamenii de știință pot să testeze instrumente și senzori în condiții „reale”.
O cameră de simulare a condițiilor de pe Marte a permis deja testarea anumitor senzori meteorologici utilizați la bordul roverului Curiosity, robotul care a coborât pe suprafața marțiană în august 2013.
Echipa spaniolă lucrează în prezent la un program de simulare a prafului de pe Marte.
Cercetătorii iberici au conceput și construit camere vidate care simulează mediile și de pe alte planete și chiar de pe Europa, unul dintre sateliții naturali ai lui Jupiter, acoperit cu gheață, dar și spațiul sideral și regiunile interplanetare.
Savanții spanioli colaborează în prezent cu NASA pentru a testa o nouă stație meteorologică în cadrul misiunii Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) ce vizează plasarea unei sonde pe Marte pentru a studia profunzimile planetei.
Ei vor testa, totodată, instrumentele de pe Mars Environmental Dynamics Analyzer and Sign of Life Detector, pentru a detecta mai ales eventualele urme de viață de pe Marte, într-o misiune spațială prevăzută pentru anul 2020.