Prima pagină » Știri externe » Ceremonii de comemorare a victimelor naufragiului pachebotului Costa Concordia, pe insula Giglio. GALERIE FOTO

Ceremonii de comemorare a victimelor naufragiului pachebotului Costa Concordia, pe insula Giglio. GALERIE FOTO

Familiile victimelor naufragiului navei Costa Concordia au aruncat flori în mare în apropierea epavei pachebotului, duminică, pe insula Giglio, unde mai multe ceremonii încărcate de emoție vor comemora, pe durata întregii zile, un an de la tragedia din 13 ianuarie 2012

Familiile victimelor naufragiului navei Costa Concordia au aruncat flori în mare în apropierea epavei pachebotului, duminică, pe insula Giglio, unde mai multe ceremonii încărcate de emoție vor comemora, pe durata întregii zile, un an de la tragedia din 13 ianuarie 2012, relatează AFP, potrivit Mediafax.

„Sunt aici pentru a-i aduce un omagiu surorii mele. Este foarte dificil pentru noi. Ceva ce ne va urmări toată viața”, mărturisește pentru AFP Madelein Soria, o peruană în vârstă de 25 de ani, a cărei soră, care era chelneriță pe vapor, a murit în această tragedie.

În jurul orei 09.30 (10.30 ora României), un feribot a dus familiile victimelor la locul unde nava s-a lovit de o stâncă. Ele au putut să se reculeagă și să arunce buchete de flori în mare.

La bord se aflau aproape tot atât de mulți oficiali, în ținută oficială sau gărzi din cadrul protecției civile și pompieri în uniformă. Printre ei se numără și Gregorio de Falco, șeful Căpităniei portului Livorno, considerat un erou după ce i-a ordonat căpitanului Costa Concordia, Francesco Schettino, să se „întoarcă la bordul” navei pe care a abandonat-o.

„Nu vreau să vorbesc despre rolul meu în naufragiu. Ceea ce vreau este să îmbrățișez toate familiile victimelor și pe toți cei care au suferit”, a declarat el.

Cu puțin timp înainte, o macara amplasată pe un remorcher a ridicat stânca pentru a repoziționa pe locul său inițial. Acesta a fost un gest simbolic, pentru „a pune lucrurile la locul lor, nu pentru a uita”, ci pentru „că trebuie să mergem înainte”, potrivit primarului Sergio Ortelli.

„Este foarte importantă o zi pentru aducere aminte”, a declarat el.

Zeci de supraviețuitori cu călătorit, de asemenea, către insulă.

„Am venit pentru că vrem să ne exprimăm recunoștința, pentru că am supraviețuit”, a declarat pentru AFP Ronald Dots, venit împreună cu soția sa, Viviana, și cu fiul lor în vârstă de 15 ani, chilieni stabiliți în Spania.

„Aceea a fost o noapte de durere, am fost nevoiți să consultăm psihologi, la început plângeam mult. De fiecare dată când ascultam un cântec italian îmi aduceam aminte de noaptea naufragiului. Priviți marea, îmi dă frisoane”, explică el. El și familia sa au decis să vină în ultimul moment și dorm în mașina lor închiriată.

Un francez, Jacques Masson, a venit „pentru a-și exprima solidaritatea cu părinții victimelor, în special cu cei ai lui Mylène și Mickael (tânărul cuplu originar dintr-o suburbie pariziană, n.red.), care sunt atât de cunoscuți acum”.

„Cred că este nevoie să fim toți împreună, am trăit o catastrofă enormă”, afirmă Danièle Dubuc din Pau, care abia își stăpânește lacrimile. Ea, care împreună cu soțul ei forma un mare cuplu de dansatori pe pachebot, se teme acum de mulțime. „Tragedia ne-a luat cheful de dans”, afirmă ea.

Concordia, care a plecat din portul italian Civitavecchia pentru o croazieră pe Mediterana cu câteva ore înainte de tragedie, transporta peste 3.200 de turiști de 60 de naționalități și peste 1.000 de membri ai echipajului veniți din 40 de țări.

Ceea ce trebuia să fie o călătorie de plăcere, s-a transformat în coșmar. Treizeci de victime au fost identificate, dar cadavrele unui membru al echipajului indian și al unei pasagere italiene nu au fost găsite.

Spre sfârșitul dimineții va avea loc o slujbă în biserică în prezența ministrului Mediului Corrado Clini și a procurorului din Grosseto care conduce ancheta privind naufragiul.

În cursul după-amiezii, o placă de bronz cu numele victimelor va fi depusă pe un perete din Molo Rosso, caracterizat de farul roșu de la intrare. O alta va aminti formidabila solidaritate de care au dat dovadă locuitorii insulei Giglio.

Grupul Costa, proprietarul navei Concordia, care va coborî drapelele în bernă, a organizat ceremonii sau momente de reculegere pe toate pacheboturile sale, în sediul italian din Genova și în biserica La Madeleine din Paris.

La ora naufragiului, 20.45 GMT (22.45 ora României), după un minut de reculegere, sirenele vor suna pe toate vapoarele prezente în port, după care vor fi lansate pe mare 32 de lampioane.

Operațiunile desfășurate de consorțiul Titan/Micoperi pentru a pregăti ridicarea epavei nu se întrerup, deoarece caietul de sarcini le impune lucrătorilor să muncească 24 de ore din 24, șapte zile din șapte.

Dar „vom respecta și noi un minut de reculegere”, a declarat oficialul responsabil de recuperarea navei din cadrul Titan, Nick Sloane. „Toate gândurile noastre vor merge către persoanele afectate” de tragedie, a adăugat el.

Citește și