Cererea Consiliului Europei către Vatican. „Situația trebuie îmbunătățită”
Această acuzație a fost lansată în urma scandalului VatiLeaks 2, legat de publicarea unor informații jenante privind activitățile financiare ale Vaticanului și rezistența sa internă la reformele de transparență conduse de Papa Francisc, relatează DPA în pagina electronică.
Comitetul Moneyval din cadrul Consiliului Europei, care a monitorizat progresul Vaticanului privind transparența financiară de la jumătatea anului 2012, a anunțat că procurorii acestui stat au deschis 29 de anchete privind spălarea de bani, însă nu au reușit să aducă niciun caz în fața instanței. „Situația trebuie îmbunătățită”, a anunțat comitetul într-un raport.
Experții Moneyval au spus că se îndoiesc de capacitatea procurorilor Vaticanului și a poliției „de a desfășura în mod eficient și în timp util anchetele financiare și cele care vizează spălarea de bani”.
Moneyval, cu sediul în Strasbourg, a dezvăluit că 11,2 milioane de euro sunt în prezent blocate de procurorii din Vatican, în cadrul anchetelor de spălare de bani, incluzând 415.813 de euro în perioada ianuarie- septembrie.
Începând cu 2010, Papa Francisc și predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, au adoptat mai multe reforme pentru a îmbunătăți procesul contabil și transparența. Moneyval a recunoscut aceste eforturi, însă a spus că aceste măsuri trebuie urmate de altele.
Șeful Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a salutat progresul înregistrat de Vatican în ultimii ani, însă a cerut autorităților sale „să ofere rezultate concrete privind anchetele de spălare de bani aflate în desfășurare”.