Prima pagină » Știri externe » Cetățean rus, condamnat la 14 ani de închisoare pentru TRĂDARE după ce a trimis un clip serviciilor de securitate ale Ucrainei

Cetățean rus, condamnat la 14 ani de închisoare pentru TRĂDARE după ce a trimis un clip serviciilor de securitate ale Ucrainei

Nikita Juravel. Foto: Profimedia

Un bărbat rus a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de înaltă trădare pentru că a trimis un videoclip serviciilor de securitate ale Ucrainei.

Tribunalul districtual din Volgograd a declarat că Nikita Juravel, care era „în dezacord cu cursul politic al Federației Ruse”, a luat legătura online cu un reprezentant al serviciilor de securitate ale Ucrainei și a îndeplinit sarcini pentru el. Tribunalul nu a oferit detalii despre sarcinile respective, conform Associated Press.

Procurorii au declarat că în 2023 Juravel a filmat un tren încărcat cu echipament militar și avioane de război și a trimis videoclipul unui reprezentant al agenției de securitate a Ucrainei.

Juravel ispășește deja o pedeapsă de 3 ani și jumătate pentru arderea unui Coran în fața unei moschei la Groznîi. Sentința în acest caz a fost pronunțată în februarie.

Condamnatul, filmat în timp ce era bătut de fiul lui Kadîrov, în timp ce se afla în arest

Activiștii pentru drepturile omului spun că Juravel este un prizonier politic care a fost bătut în timp ce se afla în arest.

În timp ce se afla în arest preventiv înainte de prima sa sentință, Juravel, pe atunci în vârstă de 19 ani, a fost bătut de Adam Kadîrov, fiul în vârstă de 15 ani al lui Ramzan Kadîrov, liderul numit de Kremlin al regiunii majoritar musulmane Cecenia.

Kadîrov senior a postat videoclipul pe rețelele de socializare și și-a lăudat fiul, ceea ce a provocat indignare publică, dar autoritățile federale s-au abținut de la orice formă de critică la adresa liderului cecen.

Numărul de cazuri de acuzații de trădare și spionaj a crescut vertiginos după invazia Ucrainei în februarie 2022. Cazurile au vizat o gamă largă de suspecți, de la critici ai Kremlinului și jurnaliști independenți până la oameni de știință.

Definiția legală a trădării a fost extinsă pentru a include furnizarea de „asistență” vag definită țărilor sau organizațiilor străine, expunând efectiv la urmărire penală pe oricine intră în contact cu străini.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Ucraina, ținta unor atacuri cu un număr RECORD de 188 de drone în cursul nopții

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele