Prima pagină » Știri externe » Cetățeni din 20 de state americane cer separarea de SUA, prin petiții anti-Obama postate pe site-ul Casei Albe

Cetățeni din 20 de state americane cer separarea de SUA, prin petiții anti-Obama postate pe site-ul Casei Albe

Cetățeni din 20 de state americane cer separarea de SUA, prin petiții anti-Obama postate pe site-ul Casei Albe
Oferiți-ne dreptul de a ne forma propriul Guvern

Peste 130.000 de americani, din 20 state, au semnat petiții prin care cer separarea statelor lor de SUA, după realegerea lui Barack Obama, scrie Policymic.

Cele 20 de state din care provin cetățenii care vor separarea de administrația condusă de Obama sunt: Texas, Oklahoma, Arizona, Louisiana, Florida, Alabama, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Kentucky, Mississippi, Indiana, Dakota de Nord, Montana, Colorado, Oregon, New Jersey, New York, Arkansas, Georgia și Missouri.

Petițiile, postate pe site-ul Casei Albe, trebuie să strângă minimum 25.000 de semnături pentru a obliga administrația SUA să ofere un răspuns oficial. Până în acest moment, petiția din Texas a fost semnată de 25.239 oameni, iar celelalte au sub 25.000 de semnatari.

Policymic scrie că aceste petiții au doar rolul de a trage un semnal de alarmă asupra viitorului SUA, nicidecum nu sunt un îndemn la secesiune.

„SUA continuă să sufere din cauza neglijenței guvernului de a reforma cheltuielile interne și externe ale țării. Dat fiind că Texas are un buget echilibrat și este a 15-a economie a lumii, este fezabil ca Texas să se retragă, pentru a-și proteja cetățenii și a le asigura drepturile și libertățile”, se arată în petiția înaintată de statul Texas. Asta în timp ce petiția locuitorilor din Tennessee, pe care și-au pus semnătura 8.000 de persoane, sună în felul următor: „Vă rugăm să oferiți dreptul statului Tennessee să iasă în mod pașnic din componența SUA și să-și creeze propriul guvern”, conform Agerpres.

Petițiile, semnate mai ales de susținătorii lui Mitt Romney

Autorii petițiilor se bazează în demersul lor pe Declarația de independență (1776), în care părinții fondatori ai SUA proclamă că, în cazul în care „o formă de guvernare devine distructivă, oamenii au dreptul de a o modifica sau de a o aboli sau pot institui un nou guvern”.

Majoritatea petițiilor provin din statele care au votat masiv pentru candidatul republican Mitt Romney, care a pierdut alegerile din 6 noiembrie în fața lui Obama. Cu toate acestea, au venit și petiții din state care au votat și pentru actualul președinte american în recentul scrutin.

Ultima oară, câteva state au ieșit din Uniune în 1860 și 1861 după alegerea lui președintelui Abraham Lincoln. Mișcarea a fost urmată de Războiul Civil.

Astfel de petiții au existat și după alegerile din 2004 și 2008, menționează un articol din WKRC, adăugând că, în cazul în care o petiție întrunește 25.000 de semnături timp de o lună, atunci legislația obligă guvernul american la un răspuns oficial.

Autor

Citește și