Cetățenii americani nu vor un nou război
Aproximativ 60 la sută dintre cetățenii americani se opun unei intervenții militare a țării lor în Siria, doar 9 la sută fiind favorabili unei astfel de operațiuni, conform unui sondaj efectuat de Institutul Ipsos la cererea Reuters.
Ponderea celor favorabili intervenției crește de la 9 la 25 la sută în cazul în care se demonstrează că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice, însă, chiar și în această situație, 46 la sută dintre americani se opun unei intervenții militare americane.
Sondajul a fost efectuat în perioada 19-23 august.
Statele Unite și Marea Britanie au avertizat că va exista „o ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice. Secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, a declarat că armata americană este pregătită să intervină împotriva regimului sirian, precizând însă că nu a fost luată încă nicio decizie în acest sens.
Opoziția siriană susține că forțele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, pe 21 august, atacul soldându-se, potrivit insurgenților, cu 1.300 de morți. Armata siriană a dezmințit categoric utilizarea de arme chimice la periferia orașului Damasc. Regimul Bashar al-Assad afirmă că forțele insurgente subordonate opoziției au utilizat arme chimice.
Regimul islamist de la Teheran a amenințat Statele Unite că depășirea „liniei roșii” printr-o eventuală intervenție miliară în Siria va genera „consecințe dure”.
Rusia, princialul aliat al Siriei pe scena internațională, a atribuit insurgenților sirieni presupusul atac cu arme chimice, afirmând că este un act de manipulare în scop propagandistic. Regimul Bashar al-Assad a comunicat că nu a utilizat niciodată arme chimice de la începerea conflictului.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și un conflict armat între forțele insurgente ale opoziției și serviciile de securitate subordonate regimului Bashar Al-Assad. Bilanțul confruntărilor este, potrivit estimărilor ONU, de cel puțin 100.000 de morți.