Prima pagină » Știri externe » Charles Michel: BLOCADA impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene este scandaloasă și trebuie să înceteze

Charles Michel: BLOCADA impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene este scandaloasă și trebuie să înceteze

Charles Michel: BLOCADA impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene este scandaloasă și trebuie să înceteze
Charles Michel: Blocada impusă de Rusia asupra porturilor ucrainene este scandaloasă și trebuie să înceteze

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat vineri, la New Delhi, că blocada impusă de Rusia asupra porturilor maritime ucrainene este „scandaloasă și trebuie să înceteze”.

Declarația oficialului european, aflat la summit-ul G20 din capitala Indiei, vine în contextul în care, în luna iulie, Rusia s-a retras din acordul prin care Ucraina putea exporta în condiții de siguranță cereale prin Marea Neagră, acord mediat de Turcia și ONU.

„Este pur şi simplu scandalos că Rusia, după ce a pus capăt iniţiativei privind tranzitul de cereale pe Marea Neagră, blochează şi atacă porturile maritime ucrainene. Acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Charles Michel în ajunul summitului G20, informează G4Media.

De asemenea, Michel a făcut referire și la propunerea Rusiei, care a cerut Ankarei să îi faciliteze exportul de cereale rusești către statele africane dependente de importurile de alimente fără ca Ucraina să fie implicată.

„Oferta de un milion de tone de cereale către Africa, făcută de Kremlin, este absolut cinică”, a mai spus Michel.

„Navele ce transportă cereale trebuie să poată avea acces în deplină securitate la Marea Neagră”, a subliniat Charles Michel, precizând că iniţiativa ONU prevedea iniţial autorizarea livrării a 32 de milioane de tone de cereale pe piaţă, în special ţărilor în curs de dezvoltare.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a estimat că este dificil de prezis că liderii ţărilor din G20 vor ajunge la un consens asupra declaraţiei finale a summitului de la New Delhi, ce are loc sâmbătă şi duminică.

Rusia s-a retras din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră

În iulie, Rusia a reziliat unilateral acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, susținând că solicitările Moscovei nu au fost respectate.

Acordul, intermediat de Națiunile Unite și Turcia, avea ca scop limitarea crizei alimentare mondiale provocate de invadarea Ucrainei de către forțele ruse.

Invazia din februarie 2022 și blocarea porturilor Ucrainei la Marea Neagră au dus la creșterea prețurilor la cereale la nivel mondial. Ucraina și Rusia sunt printre cei mai mari exportatori de cereale din lume, notează Reuters.

Aproape 33 de milioane de tone de porumb, grâu și alte cereale au fost exportate de Ucraina în baza acordului.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că Programul Alimentar Mondial și-a procurat, de la începutul anului și până acum, 80% din grâu din Ucraina, în creștere față de 50% în 2021 și 2022. Programul Alimentar Mondial a livrat aproximativ 725.000 de tone de grâu ucrainean în Afganistan, Sudan, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia și Yemen pentru a lupta împotriva foametei, notează organismul internațional.

Organismul mondial a declarat că până acum acordul a facilitat furnizarea de cereale către 45 de țări de pe trei continente.

Pentru a convinge Rusia să semneze acordul, în iulie 2022 a fost încheiat și un acord pe trei ani, în baza căruia oficialii ONU au fost de acord să ajute Rusia să exporte alimente și îngrășăminte pe piețele externe. În timp ce exporturile rusești de alimente și îngrășăminte nu fac obiectul sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei, Moscova a transmis în repetate rânduri că restricțiile privind plățile, logistica și asigurările au constituit o barieră în calea transporturilor ruși de produse agricole.

Sursa foto: Profimedia

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și