Uniunea Europeană trebuie să acționeze prin măsuri semnificative în sensul îmbunătățirii competitivității, afirmă Charles Michel, președintele Consiliului European, pledând pentru identificarea unor noi instrumente de finanțare a investițiilor.
”Raportul elaborat de Mario Draghi constituie o bază excelentă, un document excelent, cu recomandări operaționale clare. În ultimele luni, am reușit să unim Uniunea Europeană asupra întrebării «ce vrem să facem împreună?» pentru a fi mai competitivi și a îmbunătăți echitatea standardelor concurențiale în interiorul Uniunii Europene și cu partenerii externi, din afara UE”, a afirmat Charles Michel, cu ocazia summitului informal al Consiliului European, aflat în curs la Budapesta.
”O temă importantă în viitor va fi finanțarea și solidaritatea, totul este pe masa discuțiilor, iar în următoarele luni, liderii vor trebui să stabilească viitorul cadru și vor fi luate decizii importante. Sunt diverse opțiuni, eu cred că Banca Europeană de Investiții este un instrument foarte important”, a subliniat Charles Michel.
Mario Draghi, fost premier al Italiei și fost președinte al Băncii Centrale Europene, a atras atenția, într-un raport comandat de Comisia Europeană, că economia UE este devansată de Statele Unite și de China, cerând investiții investiții masive în inovare și în dezvoltarea industriei, avertizând că, în caz contrar, Uniunea Europeană riscă o ”agonie lentă”.
”În lipsa acțiunilor, ne vom compromite nivelul de trai, mediul înconjurător și libertatea. Va trebui să reducem ambițiile. Este o provocare existențială”, a subliniat Mario Draghi.
Uniunea Europeană a acumulat datorii semnificative și are nevoie de politici fiscale coerente pentru remedierea deficitelor și stimularea investițiilor, afirmă Philip R. Lane, un oficial din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), cerând reducerea birocrației și avansarea integrării bancare și a piețelor de capital.
”Datoria supranațională a UE a crescut considerabil în ultimii ani, iar UE este percepută ca fiind mai puțin solventă decât națiuni creditate cu nivelul financiar AAA”, a declarat Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al BCE.
”UE are nevoie de investiții strategice masive”, a subliniat Phillip R. Lane, recomandând ”avansarea uniunii piețelor de capital și uniunii bancare”, ”consolidarea pieței comunitare”, ”reglementări fiscale favorabile investițiilor” și ”evitarea reglementărilor excesive”.
Foto: Consiliul UE
Citește și: