Prima pagină » Știri externe » Cheltuieli de miliarde de lire peste buget, an după an, pentru azilanți, în Marea Britanie

Cheltuieli de miliarde de lire peste buget, an după an, pentru azilanți, în Marea Britanie

Cheltuieli de miliarde de lire peste buget, an după an, pentru azilanți, în Marea Britanie

Ministerul de Interne al Marii Britanii a cheltuit în mod repetat cu mult peste bugetul alocat pentru operațiuni de azil și frontieră, potrivit unei noi analize a Institutului pentru Studii Fiscale (IFS), o instituție de supraveghere fiscală.

Ministerul a cheltuit o sumă medie estimată la 2,6 miliarde de lire sterline în fiecare an. Această cifră depășește cu mult planurile prezentate parlamentului în 2021-2022 și 2023-2024, care au bugetat 110 milioane de lire sterline, ceea ce înseamnă că guvernul conservator a cheltuit mai mult cu 7,6 miliarde de lire sterline (nouă miliarde de euro) pe parcursul a trei ani, scrie The Independent.

Presiunile asupra cheltuielilor din cursul anului legate de azil și migrația ilegală au fost unul dintre cele mai mari elemente identificate în auditul recent privind cheltuielile publice, în valoare estimată la 6,4 miliarde de lire sterline (7,6 miliarde de euro) în 2024-25.

„Ministerul de Interne a căpătat un obicei prost”

Cel mai recent raport a constatat că Ministerul de Interne a „căpătat un obicei prost” de a aștepta suplimentări de fonduri din fondul de rezervă de urgență al Trezoreriei, pe parcursul anului financiar, în ciuda mustrărilor din partea Comitetului pentru Afaceri Interne.

Pentru anul viitor, a fost depus un plan bugetar care include o suplimentare de 1,5 miliarde de lire sterline (1,78 miliarde de euro) de la Trezorerie, dar acest lucru este încă considerat „insuficient pentru a-i sprijini pe cei aflați în prezent în sistemul de azil”. Chiar și cu economiile de 800 de milioane de lire sterline (951 de milioane de euro) obținute din anularea “schemei Rwanda”, o altă suplimentare de aproximativ patru miliarde de lire sterline (4,75 miliarde de euro) pare să fie „aproape inevitabilă”, se arată în raportul IFS.

„Modul în care Ministerul de Interne și Trezoreria au bugetat costurile de azil lasă mult de dorit. Când există o creștere neașteptată a costurilor sau a cererii, cheltuielile mai mari decât a fost bugetat sunt pe deplin de înțeles. Dar când asta se întâmplă an de an, ceva nu merge bine cu procesul de bugetare. Ar fi mult mai rezonabil să calculăm suma probabilă a cheltuielilor pentru azil în avans. Acest lucru ar lăsa, de asemenea, rezerva de urgență a Trezoreriei pentru urgențe reale, mai degrabă decât pentru cheltuieli despre care guvernul știe că vor avea loc, dar pe care nu dorește să le bugeteze”. – Max Warner, cercetător economist la IFS și autor al raportului.

„Guvernul este hotărât să restabilească ordinea în sistemul de azil”

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Acest guvern este hotărât să restabilească ordinea în sistemul de azil, astfel încât să funcționeze rapid, corect și în interesul contribuabililor. Nu vom duce mai departe costisitorul parteneriat economic și migrație cu Rwanda, luând în același timp măsuri imediate pentru a elimina întârzierile în materie de azil și pentru a reduce utilizarea hotelurilor scumpe. Am declarat clar că abordarea anterioară a fost de a finanța majoritatea costurilor sistemului de azil prin suplimentări de fonduti. Ca parte a revizuirii cheltuielilor în curs, în viitor încercăm să includem aceste costuri în estimarea principală.”

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și