Cheltuielile MILITARE în Europa au depășit vârful de la sfârşitul războiului rece. Războiul Rusiei a readus armele de foc pe „Bătrânul continent”

Cheltuielile MILITARE în Europa au depășit vârful de la sfârşitul războiului rece. Războiul Rusiei a readus armele de foc pe „Bătrânul continent”
Cheltuielile militare în Europa au depășit vârful atins de la sfârşitul războiului rece
Publicat: 24/04/2023, 10:04

Potrivit unui nou raport publicat de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), cheltuielile militare din Europa au înregistrat o creștere record în ultimele trei decenii, depășind nivelul atins la sfârșitul Războiului Rece în anul 2022. Această creștere a fost stimulată în mare parte de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cheltuielile militare pe toate continentele au atins un nou maxim de 2.240 de miliarde de dolari în 2022, adică 2,2% din PIB-ul mondial, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri) publicat luni, 24 aprilie. Acesta este al optulea an consecutiv de creștere a investițiilor în armate la nivel mondial.

„Cheltuielile sunt determinate de războiul din Ucraina, care împing în sus bugetele europene, dar și de tensiunile nerezolvate și în creștere din Asia de Est” între China, pe de o parte, și Statele Unite și aliații lor asiatici, pe de altă parte, a declarat cercetătorul Nan Tian, unul dintre coautorii studiului, pentru Agenția France-Presse (AFP).

Cheltuielile militare în Europa au ajuns la 480 de miliarde de dolari în 2022 – un an marcat de invazia rusă în Ucraina -, ceea ce, după deducerea inflației, reprezintă o creștere de 13%, potrivit raportului.

Aceasta este atât cea mai puternică creștere din ultimii peste 30 de ani, cât și o revenire – în dolari constanți – la nivelul cheltuielilor din 1989, anul în care a căzut Zidul Berlinului.

„Acesta este cel mai ridicat nivel de cheltuieli de la sfârșitul Războiului Rece”, spune Tian.

Cheltuielile au crescut deja cu mai mult de o treime în zece ani, iar tendința este de așteptat să continue să se accelereze în următorul deceniu.

Numai Ucraina și-a mărit cheltuielile de șapte ori, ajungând la 44 de miliarde de dolari – o treime din PIB-ul său. Și asta fără a mai pune la socoteală câteva zeci de miliarde în donații de arme din străinătate, spune Sipri. Cheltuielile Rusiei au crescut cu 9,2%, potrivit estimărilor sale.

După ce au scăzut considerabil în anii 1990, cheltuielile militare globale au crescut începând cu anii 2000. Ea a fost determinată inițial de investițiile majore ale Chinei în armata sa, iar apoi de reapariția tensiunilor cu Rusia după anexarea Crimeei în 2014.

Statele Unite, lider mondial în privința cheltuielilor militare

Numai SUA au reprezentat 39% din cheltuielile globale în 2022. Împreună cu China, numărul doi (13%), reprezintă mai mult de jumătate din investițiile militare mondiale. Rusia (3,9%), India (3,6%) și Arabia Saudită (3,3%) sunt la mare distanță.

„China investește masiv în forțele sale navale, pentru a-și spori raza de acțiune până în Taiwan, desigur, și dincolo, în Marea Chinei de Sud”, a declarat dl Tian. Japonia, dar și Indonezia, Malaezia, Vietnam și Australia încearcă să țină pasul.

Marea Britanie este principala țară europeană, pe locul șase (3,1% din totalul mondial), înaintea Germaniei (2,5%) și Franței (2,4%) – cifre care includ donațiile către Ucraina. Regatul Unit, al doilea cel mai mare donator după Statele Unite, „cheltuiește în mod tradițional mai mult decât Germania și Franța și a donat, de asemenea, mai mult decât Germania și Franța”, a declarat dl Tian, subliniind statutul său de națiune lider în Europa în ceea ce privește cheltuielile militare.

În Europa, țări precum Polonia, Olanda și Suedia se numără printre cele care și-au crescut cel mai mult investițiile militare în ultimul deceniu. Armele moderne, dar foarte costisitoare, precum avionul de luptă american F-35, explică, de asemenea, unele dintre salturile de cheltuieli, cum ar fi în cazul Finlandei, care a achiziționat 64 de aeronave anul trecut.

În martie, un alt raport al SIPRI arăta că importurile de arme în Europa aproape că s-au dublat (+93%) până în 2022, determinate de livrările masive către Ucraina, care a devenit a treia cea mai mare destinație din lume.

Sursa: Sipri.org

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Cel mai iubit actor a murit. Drum lin, maestre! A cucerit generații la rând
Suferința ascunsă a lui Gabriel Cotabiță. Dezvăluiri tulburătoare
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Soția lui Gabriel Cotabiță, adevărul despre starea de sănătate a artistului: "Era riscant"
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări...