Importurile au crescut în decembrie cu 8,3%, cea mai puternică ascensiune din ultimele cinci luni, indicând că cererea internă va sprijini creșterea economică.
Totodată, exporturile au urcat cu 4,3% în ultima lună a anului, cifră care ar putea fi însă distorsionată de fenomenul facturilor false, utilizate pentru a evita controlul strict asupra circulației capitalului și pentru a profita de pe urma aprecierii monedei naționale.
Excedentul comercial al Chinei a fost de 25,6 miliarde de dolari în decembrie și de 259,75 miliarde de dolari pe ansamblul anului trecut, cel mai ridicat nivel din 2008.
Astfel, guvernul chinez a revendicat vineri titlul de cel mai mare importator și exportator de mărfuri la nivel mondial, depășind pentru prima dată SUA.
Cu toate acestea, Beijingul a subliniat dificultățile cu care se confruntă exportatorii chinezi din cauza aprecierii yuanului și creșterii costurilor cu forța de muncă.
Economiștii subliniază totodată că datele pentru luna decembrie nu au fost ajustate sezonier. După această ajustare, importurile au urcat cu 4,3%, iar exporturile cu 3,3%, notează un analist al Credit Agricole.
Administrația vămilor din China nu are de gând să revizuiască datele privind importurile și exporturile pentru 2013, a declarat luni vineri într-o conferință de presă un purtător de cuvânt al autorității.
Astfel, pentru anul 2013, exporturile Chinei au crescut cu 7,9%, la 2.210 miliarde de dolari, iar importurile au urcat cu 7,3%, la 1.950 miliarde de dolari, potrivit administrației vămilor.
Depășirea pragului de 4.000 miliarde de dolari în ceea ce privește schimburile comerciale reprezintă „un moment istoric”, a adăugat reprezentantul agenției guvernamentale.
Louis Kuijis, economist șef pentru China la banca britanică Royal Bank of Scotland, arată într-o analiză publicată vineri că facturile false au majorat cu aproximativ două puncte procentuale creșterea exporturilor Chinei pe 2013.
Schimburile comerciale ale Statelor Unite au totalizat 3.530 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor anunțate anterior de guvernul de la Washington. Cifrele pentru luna decembrie nu au fost publicate încă, dar ar trebui să prezinte o creștere de peste două ori în raport cu aceeași lună a anului trecut pentru ca totalul pe 2013 să depășească nivelul raportat în China.
China a revendicat încă din 2012 titlul de cel mai mare exportator de bunuri la nivel mondial și a fost al doilea mare importator după SUA, potrivit raportului anual al Organizației Mondiale a Comerțului.
Cu importuri de 2.080 miliarde de dolari în primele 11 luni din 2013, SUA a rămas anul trecut cel mai mare importator la nivel mondial.
Economia chineză este cea de-a doua la nivel mondial după SUA în ceea ce privește Produsul Intern Brut. Astfel, China a avut anul trecut un PIB de aproximativ 8.200 miliarde de dolari, circa jumătate din cel al Statelor Unite.
Yuanul chinezesc s-a apreciat anul trecut față de dolar cu 2,9% și a atins vineri nivelul de 6,050 yuani pe dolar.
În raport cu principalii parteneri, schimburile comerciale ale Chinei cu SUA au crescut anul trecut cu 7,5%, dar cu Japonia au scăzut cu 5,1%, pe fondul disputei diplomatice dintre cele două țări asiatice privind un grup de insule revendicate de ambele guverne. Schimburile comerciale ale Chinei cu statele Uniunii Europene au avansat anul trecut cu 2,1%.