Acest număr de 2.400 de execuții reprezintă o scădere de 20 la sută în raport cu anul 2012 și o reducere considerabilă față de cele 12.000 de execuții înregistrate în 2002, precizează într-un comunicat Fundația Dui Hua (Dialog), cu sediul în Statele Unite.
Acest bilanț era deja, la vremea respectivă, mult mai mic decât recordul de 24.000 de condamnări la moarte anunțate în 1983, primul an al unei campanii promovate de liderul comunist de atunci, Deng Xiaoping.
Numărul persoanelor executate în China, un secret de stat, nu este niciodată divulgat de autorități. Dar, potrivit unor organizații de apărare a drepturilor omului, China execută singură mai mulți condamnați decât toate celelalte țări la un loc.
Potrivit Amnesty International, un total de 778 de persoane au fost executate în 2013 în afara Chinei. Organizația nu oferă estimări pentru China.
Dui Hua afirmă că a obținut aceste cifre de la un „oficial judiciar care are acces la numărul execuțiilor practicate în fiecare an” în China.
Tendința în scădere a numărului de execuții din China riscă totuși, potrivit ONG-ului, să fie pusă sub semnul întrebării de campania extrem de represivă a autorităților chineze din regiunea musulmană Xinjiang, afectată de tensiuni sporite și de revolta unei părți a populației care respinge tutela Beijingului.
Anul acesta, sute de persoane au fost condamnate în Xinjiang pentru „terorism”, iar alte câteva sute au fost ucise în atentate urmate de operațiuni armate violente ale forțelor de securitate.
În 2007, China a redus numărul crimelor pasibile de pedeapsa cu moartea pe teritoriul său. Dar sistemul său penal, controlat direct de Partidul Comunist, rămâne o mașinărie de condamnat. În cazuri penale, în mod deosebit, achitările sunt foarte rare.