Prima pagină » Știri externe » CHINA a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific/Anunțul făcut de Rusia: „Este o reacție la pașii făcuți de SUA”

CHINA a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific/Anunțul făcut de Rusia: „Este o reacție la pașii făcuți de SUA”

CHINA a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific/Anunțul făcut de Rusia: „Este o reacție la pașii făcuți de SUA”

Armata chineză a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific. Este un test realizat în conformitate cu legislația internațională, a transmis Beijingul.

Potrivit Reuters, testul a fost un succes.

Anunțul a fost făcut miercuri, 25 septembrie, de Ministerul Apărării al Chinei, mai precizează sursa citată.

China susține că lansarea nu a fost îndreptată către nicio țară sau țintă și că testul s-a făcut în conformitate cu legislația internațională.

Rusia redeschide poligonul de teste nucleare din Novaia Zemlea

Pe de altă parte, Rusia tocmai ce a anunţat că a pregătit instalaţiile de pe poligonul de teste nucleare din Novaia Zemlea – arhipelag situat la nord de Rusia continentală, în Oceanul Arctic. Aici a fost efectuat și ultimul test atomic sovietic, în 1990.

Rușii spun că „este o reacţie la paşii făcuţi de Washington, care în ultimii ani s-a concentrat pe îmbunătăţirea infrastructurii în acest domeniu”, potrivit ministrului-adjunct de Externe, Serghei Riabkov.

„Poligonul este pregătit pentru reluarea activităţilor de testare pe scară largă. Este complet pregătit, personalul este pregătit. Dacă vine ordinul, putem începe testele în orice moment” – contraamiralul Andrei Siniţîn, şeful poligonului din Novaia Zemlea

În acelaşi timp, Riabkov a declarat că poziţia Rusiei cu privire la testele nucleare nu s-a schimbat de când preşedintele rus Vladimir Putin a semnat legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT) în noiembrie 2023.

Întrebat dacă Moscova va trece la efectuarea de teste nucleare în cazul în care Occidentului va permite Ucrainei să folosească rachetele cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei, Riabkov a răspuns:

„După cum a stabilit şi formulat preşedintele Rusiei, putem efectua astfel de teste, dar nu le vom realiza dacă şi SUA se abţin de la astfel de acţiuni”

Recent, preşedintele Vladimir Putin a avertizat că, dacă Occidentul va da undă verde Kievului să folosească asemenea rachete, „va însemna că ţările NATO, SUA şi ţările europene vor fi în război cu Rusia”.

Istoria testelor nucleare rusești

Cel mai puternic test cu bombă atomică din istorie, cunoscut sub numele de „Ţar Bomba”, la 30 octombrie 1961, a fost efectuat pe poligonul din Novaia Zemlea, coincizând cu cel de-al 22-lea congres al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS).

A fost un test aerian, efectuat cu ajutorul unui bombardier Tu-95, iar bomba a fost lansată cu paraşuta, declanşând o explozie echivalentă cu 50 de megatone de TNT (trinitrotoluen).

URSS a efectuat ultimul său test nuclear – opt încărcături cu o putere de 70 de kilotone – la 24 octombrie 1990, tot în Novaia Zemlea.

CITEȘTE ȘI:

SUA au testat o RACHETĂ cu capacităţi nucleare care poate lovi MOSCOVA în mai puţin de 30 minute!

Frisoane la Moscova. SUA au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală / Ce forță are MINUTEMAN III

FOTO | Rachetă nucleară intercontinentală, etalată de Rusia la repetițiile pentru parada organizată de „Ziua Victoriei”. Poate trimite zece focoase nucleare către ținte din Europa sau SUA simultan

SUA vor cu orice preț racheta hipersonică și pun la bătaie 1 miliard de dolari! Ce companie a dat lovitura

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și