Prima pagină » Știri externe » China, „atacată” de o altă boală: Un sat întreg a fost închis!

China, „atacată” de o altă boală: Un sat întreg a fost închis!

China, „atacată” de o altă boală: Un sat întreg a fost închis!

Un sat întreg a fost închis de autoritățile din regiunea chineză Mongolia Interioară după ce un locuitor a murit din cauza ciumei bubonice, o boală veche de secole care a declanșat cea mai mortală pandemie din istorie.

Decesul a fost raportat autorităților de sănătate din orașul Baotou duminică, iar infectarea cu ciuma bubonică a fost confriamtă joi, a declarat Comisia municipală de sănătate din Baotou. Pacientul a murit din cauza unei probleme la nivelul sistemului circulator, potrivit sursei citate care nu menționează cum localnicul a contractat boala, transmite BBC.

China, lovită de o altă boală: Autoritățile au luat măsuri extreme

Autoritățile au închis satul Suji Xincun, unde locuia pacientul decedat și au ordonat dezinfectarea zilnică a locuințelor pentru a preveni răspândirea bolii. De asemenea, toți sătenii testați pentru boală au avut rezultate negative. Nouă contacte apropiate și 26 de contacte „secundare” ale pacientului au fost puse în carantină și au fost testate negativ, potrivit sursei citate.

Damao Banner, districtul în care se află satul, a intrat până la sfârșitul anului în alertă de nivelul 3 pentru prevenirea ciumei.  Acesta este al doilea caz de ciumă bubonică care a fost confirmat anul acesta în China, însă este primul deces raportat.

Cazul anterior a fost descoperit în iulie în Bayannur, un alt oraș din Mongolia Interioară, ceea ce a dus la emiterea unei alte alerte de nivel 3 și la închiderea mai multor puncte turistice.

Ciuma, boală reemergentă

Ciuma, cauzată de bacterii și transmisă prin mușcături de purici și animale infectate, a ucis aproximativ 50 de milioane de oameni în Europa în timpul pandemiei Black Death din Evul Mediu.
Ciuma bubonică, care este una dintre cele trei forme ale ciumei, provoacă ganglioni dureroși, umflați, precum și febră, frisoane și tuse.

Apariția antibioticelor, care pot trata cele mai multe infecții dacă sunt identificate suficient de devreme, a ajutat la controlarea focarelor de ciumă, prevenind tipul de răspândire care a nimicit Europa în Evul Mediu. Dar boala nu a fost eliminată în întregime și a revenit recent, ceea ce a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să o catalogheze drept o boală reemergentă.

Luna trecută, în Mongolia au fost confirmate două cazuri de ciumă bubonică – doi frați care au mâncat amândoi carne de marmotă, potrivit agenției de știri Xinhua. În mai 2019, un alt cuplu din Mongolia a murit din cauza ciumei după ce a mâncat rinichiul crud al unei marmote, despre care se crede că este un remediu popular pentru o sănătate bună.

Se crede că marmota a provocat epidemia pneumoniă din 1911 (Manchurian Plague), care a ucis aproximativ 63.000 de oameni în nord-estul Chinei. Animalul era vânat pentru blana, iar treptat comercianții internaționali au început să facă din ce în ce mai multe afaceri cu acest produs. Produsele realizate de blana animalelor bolnave au fost comercializate și transportate în toată țara – infectând mii de persoane în timp ce era transportată și comercializată.

Citește și