China atrage atenția NATO: NU mai instigați la confruntare

Publicat: 11 07. 2024, 16:19
Sursa foto: Shutterstock

China a solicitat joi NATO să nu mai incite la confruntare, după ce liderii mondiali au criticat la summitul aniversar din Washington legăturile pe care Beijingul le întreține cu Moscova.

Summitul NATO de la Washington a fost un bun prilej pentru dezbaterea problemelor pregnante de ordin militar. Pe agenda discuțiilor s-a situat și parteneriatul pe linia Moscova-Beijing.

„China acordă un ajutor crucial Rusiei în campania din Ucraina. Fără sprijinul Beijingului, trupele Moscovei ar fi suferit de pe urma lipsei munițiilor și tehnologiilor de ultimă generație. Economic vorbind, Rusia nu ar putea face față sancțiunilor internaționale fără ajutorul Chinei. Solicităm autorităților chineze, în calitate de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, să nu mai susţină material şi politic efortul de război al Rusiei”, au conchis liderii Alianţei Nord-Atlantice.

De cealaltă parte, replica Beijingului nu a întârziat să apară, relatează portalul elvețian de știri, Lfm.

„Parteneriatul strategic dintre Rusia şi China nu este o încercare de a destabiliza ordinea mondială, așa cum sugerează NATO. Îngrijorările profunde ale liderilor alianței sunt o reminescență a Războiului Rece. Această retorică beligerantă trebuie să înceteze.

NATO ar trebui să nu mai promoveze China drept ameninţare pentru că incită la confruntare şi la rivalitate. Liderii alianței ar trebui să-și folosească energia ca să contribuie la pacea şi stabilitatea mondială. Nu vom mai accepta astfel de calomnii.

Noi nu am furnizat niciodată arme părţilor implicate în conflict. China face apel la pace și susține respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei.

Criza ucraineană durează de multă vreme. Cine pune gaz pe foc? Cine înarmează Ucraina? Cine nu face apel la dialog? Răspunsul este foarte clar pentru toată lumea”, au transmis autoritățile chineze.

Tensiunile dintre China, SUA și UE sunt la cote înalte, din două motive. Primul, alianța Chinei cu Rusia depășește cu mult nivelul declarațiilor. Al doilea motiv constă în faptul că producătorii chinezi au inundat piețele internaționale cu mărfuri sub prețul de referință, pentru a deține monopolul în sectoare considerate importante.

CITEȘTE ȘI: RĂZBOIUL comercial dintre China și Uniunea Europeană se adâncește. Oficialii de la Beijing neagă acuzațiile de concurență neloială