China avertizează SUA că trebuie să aleagă între ”cooperare și CONFRUNTARE” /Washingtonul este preocupat de relațiile Beijingului cu Moscova
Administrația de la Beijing avertizează Washingtonul că trebuie să opteze între ”cooperare” bilaterală și ”confruntare”, în contextul în care secretarul de Stat american, Antony Blinken, a inițiat o vizită oficială în care ar urma să formuleze Chinei un ultimatum privind abordarea față de invazia Rusiei în Ucraina.
Antony Blinken s-a întâlnit cu Chen Jining, liderul filialei din Shanghai a Partidului Comunist chinez, înaintea discuțiilor cu membri ai conducerii centrale a Chinei, printre care ministrul de Externe, Wang Yi.
”Opțiunile Chinei și Statelor Unite între cooperare și confruntare afectează bunăstarea ambelor popoare, a națiunilor, dar și viitorul omenirii”, a afirmat Chen Jining.
”Tensiunile par să se amplifice, pe fondul acuzațiilor Statelor Unite că Administrația Chinei sprijină industria militară a Rusiei în contextul războiului din Ucraina, furnizând Moscovei materiale, inclusiv semiconductori, echipamente sofisticate și motoare pentru rachete de croazieră”, notează cotidianul Financial Times.
Antony Blinken urmează să avertizeze că Statele Unite vor aplica sancțiuni dacă Beijingul nu va stopa furnizarea de tehnologie militară Rusiei, un mesaj pe care l-a transmis recent și secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.
”Avem obligația de a gestiona responsabil relațiile bilaterale”, a declarat Blinken, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu Chen Jining.
Vizita lui Antony Blinken la Beijing intervine în contextul în care Statele Unite și China încearcă îmbunătățirea relațiilor, afectate de o serie de dispute. Președinții Joe Biden și Xi Jinping s-au întâlnit anul trecut în San Francisco, iar luna trecută au avut o conversație telefonică. Nu este clar dacă Blinken va avea o întrevedere cu președintele Chinei.
În pofida avansării cooperării în anumite domenii, Beijingul a acuzat Washingtonul că obstrucționează dezvoltarea industrială a Chinei, pe fondul criticilor privind supra-capacitățile de producție chineze. Beijingul a respins și insinuările privind sprijinul acordat Moscovei pentru războiul din Ucraina.
”China nu a creat și nu este parte în războiul din Ucraina”, a subliniat Ministerul chinez al Comerțului, acuzând însă Statele Unite de interferențe în zona Asia-Pacific.
Analiștii cred că intensificarea dialogului reflectă interesele ambelor părți de a stabiliza relațiile înaintea intensificării campaniei electorale din Statele Unite.
Zhao Minghao, directorul adjunct al Centrului pentru Studii Americane din cadrul Universității Fudan, consideră că Administrația Chinei are nevoie de stabilizarea relațiilor cu SUA pentru consolidarea economiei, în timp ce Washingtonul speră să gestioneze relațiile în mod responsabil, fiind, în același timp, ferm față de Beijing.
”Ambele părți vor să mențină comunicarea, deși, deocamdată, rezultatele concrete sunt limitate”, a subliniat Zhao Minghao.
Foto: Profimedia
Citește și: