Prima pagină » Știri externe » China comunistă face expoziție cu ROBOȚI umanoizi. Profesor:„Putem să proiectăm cea mai complicată mașinărie creată vreodată, copiată după om”

China comunistă face expoziție cu ROBOȚI umanoizi. Profesor:„Putem să proiectăm cea mai complicată mașinărie creată vreodată, copiată după om”

În timp ce compania americană Boston Dynamics se laudă cu robotul umanoid Atlas, compania britanică Engineered Arts a șocat mapamondul cu Ameca, robotul vorbitor și glumeț.

La aproape doi ani de la apariția lui ChatGPT și revoluționarea inteligenței artificiale generative, China comunistă a organizat și în acest an o expoziție cu o armată de roboții umanoizi, în cadrul Conferinței Mondiale de la Beijing.

Expoziție cu 27 de modele de roboți umanoizi, în China comunistă

27 de modele diferite de roboți umanoizi și mașinării au fost prezentați în capitala Republicii Populare Chineze.

Unii dintre ei au fost dotați cu fețe de silicon pentru a arăta ca oamenii și a reproduce expresii faciale umane. Au fost și roboți umanoizi îmbrăcați în dansatoare cu haine tradiționale ce i-au distrat pe participanți.

Creierele lor electronice dispun de inteligență artificială, iar linia dintre realitate și SF pare mai tulbure ca niciodată, transmite Digi24.

Istoria roboților

Roboții au apărut în literatura SF încă din Grecia antică, când zeul grec al fierăriei, Hefaistos, l-a proiectat pe Talos, un gigant autonom fabricat din bronz, pus să o apere pe Europa, amanta lui Zeus, zeul tunetelor și fulgerelor. Grecii visau să inventeze servitori artificiali care să le îndeplinească muncile cele mai grele, înlocuind sclavii.

În ultimele cinci secole, chinezii, dar și ceasornicarii germani, au proiectat animatroni și jucării mecanice. În 1912, Leonardo Torres Quevedo a construit prima mașină cu adevărat autonomă, capabilă să joace șah.

Termenul „robot” a fost folosit pentru prima dată într-o piesă publicată de cehul Karel Čapek în 1920. În 1939, robotul umanoid cunoscut sub numele de Elektro a fost expus la Expoziția Universală de la New York. Înalt de 2,1 m și cântărind 120 kg, putea să meargă prin comandă vocală, să rostească aproximativ 700 de cuvinte, să fumeze și să-și miște capul și brațele.

Între anii 1950-1980 au fost proiectați roboții industriali pentru fabricarea automobilelor.În anul 2000, Honda a dezvăluit robotul umanoid numit ASIMO . ASIMO putea să alerge, să joace fotbal,  să comunice cu oamenii, să recunoască fețele, mediul și vocile.

În ultimii 10 ani, Boston Dynamics a dezvoltat un model de robot patruped,numit Spot, și un robot umanoid cu mers biped, Atlas.  Acesta nu doar că se poate deplasa, dar poate alerga, sări peste obstacole și să facă parkour.


În 2021, robotul Ameca a fost prezentat de către compania britanică Engineered Arts. Acesta, având ochi cu camere video și creier cu AI, poate identifica trăsăturile faciale, culorile, chipurile și poate reacționa la orice insultă, exprimându-și supărarea prin expresii faciale.

De asemenea, Ameca poate desena „o pisică”.

Roboții umanoizi ar putea deveni parte a realității cotidiene

Cercetătorii chinezi estimează: „într-un viitor nu prea îndepărtat, aproape în fiecare casă, va exista un robot umanoid”, citează Digi24.

Sotirios Stasinopoulos, reprezentant al unui producător de roboți, UBTECH Robotics, a afirmat:

„Piața roboților umanoizi va exploda, va deveni de 10 ori mai mare decât piața mașinilor electrice. Ne gândim că vor fi unul, poate chiar doi roboți pentru fiecare persoană”.

Profesorul Universității Tehnice din Munchen, Alois Knoll, a declarat:

„Avem surse mai bune de energie, cum ar fi bateriile litiu-ion. Dispozitivele electronice au evoluat, la fel și camerele foto. Putem să le unim și să proiectăm cea mai complicată mașinărie făcută vreodată, un fel de copie a corpului uman și creierului uman”.  

Mai mulți internauți speculează că roboții i-ar putea înlocui pe muncitorii umani. Ei se tem că automatizarea din toate domeniile ar putea duce la un nivel crescut de șomaj la scară largă în următoarele decenii.

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: 

ROBOȚII sunt tot mai prezenți în viețile noastre. Echipele de liceeni și-au prezentat invențiile la un festival din Timișoara

O companie lansează un nou ROBOT pe piață. Poate înlocui muncitorii și soldații

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și