China, Coreea de Sud și Statele Unite au criticat dur vizita premierului Japoniei, Shinzo Abe, la sanctuarul shintoist Yasukuni, care venerează militarii niponi căzuți în lupte, inclusiv criminali de război, relatează AFP.
„Vizita domnului Abe este total inacceptabilă pentru poporul chinez, iar Japonia va trebui să asume consecințele”, a reacționat Luo Zhaohui, un oficial din cadrul Ministerului chinez de Externe. „Gestul face mult rău popoarelor din Asia, deși domnul Abe a dat asigurări că nu vrea să rănească sentimentele chinezilor și sud-coreenilor”, a adăugat oficialul chinez.
Coreea de Sud și-a exprimat „furia” față de gestul premierului Japoniei. „Nu putem decât să deplângem și să exprimăm furia pentru vizita premierului japonez la sanctuarul Yasukuni”, a afirmat ministrul sud-coreean al Culturii, Yoo Jin-Ryong. „Această vizită evidențiază un comportament anacronic care afectează fundamental nu doar relațiile dintre Coreea de Sud și Japonia, ci și stabilitatea și cooperarea în Asia de Nord-Est”, a adăugat oficialul de la Seul.
Washingtonul consideră că gestul premierului Japoniei nu va face decât să „exacerbeze tensiunile” cu țările vecine. „Japonia este un aliat prețios și un prieten. Cu toate acestea, Statele Unite sunt dezamăgite că Guvernul Japoniei a avut această inițiativă care va exacerba tensiunile cu vecinii Japoniei”, a comunicat ambasada americană din Tokyo.
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, s-a rugat joi la sanctuarul shintoist Yasukuni, care venerează militarii niponi căzuți în lupte, inclusiv criminali de război. Abe, un conservator cu convingeri naționaliste, s-a deplasat de dimineață la acest locaș de cult situat în centrul orașului Tokyo, la exact un an de când a redevenit prim-ministru. Niciun premier nipon în funcție nu a mai efectuat o astfel de vizită după cea a lui Junichiro Koizumi, pe 15 august 2006, data care marchează capitularea Japoniei la sfârșitul celui de-al II-lea Război Mondial.
Sanctuarul shintoist Yasukuni îi omagiază pe cei aproximativ 2,5 milioane de militari care au murit în războaiele Japoniei. Printre aceștia se numără 14 criminali de război condamnați după 1945 de către Aliați, inclusiv generalul Hideki Tojo, premier al Japoniei în timpul atacului de la Pearl Harbor, efectuat împotriva Statelor Unite pe 7 decembrie 1941. Sanctuarul este condamnat de China și de Coreea de Sud, țări ale căror relații cu Japonia sunt în continuare marcate de atrocitățile comise de trupele imperiale nipone în timpul colonizării Peninsulei Coreea (1910-1945) și al ocupării parțiale a Chinei (1931-1945).