Prima pagină » Știri externe » China face un pas înapoi și ajustează măsurile anti-Covid, pe fondul protestelor masive

China face un pas înapoi și ajustează măsurile anti-Covid, pe fondul protestelor masive

China face un pas înapoi și ajustează măsurile anti-Covid, pe fondul protestelor masive

Vicepremierul chinez Sun Chunlan a cerut eforturi suplimentare pentru a îmbunătăţi măsurile de prevenire şi control a pandemiei Covid-19. Este un pas înapoi făcut de Partidul Comunist care, pe fondul protestelor masive izbucnite în țară, alege să ajusteze măsurile anti-Covid.

Astfel, Chunlan a îndemnat la optimizarea politicilor de testare, tratare şi carantinare pe măsură ce patogenicitatea virusului slăbeşte.

Comuniștii recunosc: „Omicron slăbeşte”

Declarațiile vicepremierului Chinei survin în contextul în care marile oraşe din țară adoptă o abordare mai direcţionată pentru a gestiona focarele de infecţie, adaptând cele 20 de noi măsuri decise de guvern în urmă cu aproape trei săptămâni.

„Ţara se confruntă cu o nouă situaţie şi cu noi sarcini în prevenirea şi controlul epidemiei pe măsură ce patogenicitatea virusului Omicron slăbeşte, mai mulţi oameni sunt vaccinaţi şi se acumulează experienţă în limitarea răspândirii virusului”, a declarat Sun Chunlan, potrivit agenției Xinhua.

Oficialul Partidului Comunist a spus că Guvernul „a pus întotdeauna sănătatea şi siguranţa oamenilor pe primul loc şi a tratat eficient incertitudinile situaţiei generate de Covid-19 cu o strategie consecventă şi măsuri flexibile de combatere a virusului”. Unul dintre noile obiective trasate de Beijing îl reprezintă îmbunătăţirea imunizării întregii populaţii. Astfel, autoritățile promit creșterea ratei de vaccinare pentru bătrâni şi copii, considerate a fi cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei.

Beijingul adoptă „o abordare mai umană”

Dar, o concluzie a celor anunțate de Partidul Comunist, se remarcă faptul că Beijingul a ales să adopte „o abordare mai umană” pentru a combate focarele de infecţie, după cum scrie presa occidentală.

Guangzhou, capitala provinciei Guangdong, unde au avut loc revolte şi tulburări sociale, este în fruntea schimbărilor, relaxând restricţiile şi permiţând, de asemenea, contactelor apropiate ale cazurilor de Covid să fie carantinate acasă. Oraşele Chongqing şi Dongguan, tot în provincia Guangdong, au anunţat că persoanele care au avut contacte apropiate cu pacienţii infectaţi pot să stea în carantină acasă.

Un district din oraşul Ordos, regiunea autonomă Mongolia Interioară, a oprit joi, temporar, toate testele Covid din cauza temperaturilor scăzute, presa de stat evidenţiind că decizia demonstrează partea „umană” a modului în care autorităţile controlează epidemia.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele