După ce i-a așezat la aceeași masă pe saudiți și iranieni, acum China vrea să facă același lucru și cu israelienii și palestinienii care se află în conflict deschis.
Luni, 17 aprilie, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a vorbit despre ceea ce ar putea fi catalogat drept cel mai ambițios proiect diplomatic al Beijingului.
În discuții separate purtate cu omologii săi israelian şi palestinian, Qin Gang a făcut cunoscut luni faptul că Beijingul este gata să faciliteze un acord de pace în Orientul Mijlociu.
Astfel, Qin Gang l-a încurajat pe omologul său israelian, Eli Cohen, „să facă paşi care să permită reluarea negocierilor”. Potrivit agenției Xinguan, oficialul chinez a transmis că țara sa „este pregătită să joace rolul de facilitator” al acestor tratative de pace.
Același lucru i l-a transmis ministrul chinez de Externe și omologului său palestinian – China este favorabilă reluării discuţiilor cu Israelul cât mai curând posibil.
Pe de altă parte, șeful diplomaţiei de la Beijing le-a reamintit celor doi omologi ai săi că China sprijină o soluţie bazată pe principiul a două state.
Procesul de pace israeliano-palestinian este într-un punct mort din 2014 încoace.
Discuţiile telefonice inițiate de Beijing cu Israel și Palestina au loc în contextul în care China a obţinut un mare succes diplomatic pe scena Orientului Mijlociu, negociind pacea saudito-iraniană.
SUA își văd amenințată poziția în regiune, motiv pentru care Washingtonul încearcă să minimizeze rolul jucat de China. Mai mult, Casa Albă arată că Orientul Mijlociu rămâne în continuare sub protecţia umbrelei de securitate a SUA.
Dar, așa cum remarcă și The Guardian, această ofensivă diplomatică lansată de Beijing provoacă Washingtonul, care în ultimii ani a cam abandonat regiunea pentru a se concentra pe războiul din Ucraina și stoparea influenței chineze în Asia de Sud-Est.