China înăsprește regulile concertistice, după un show „lipsit de respect” susținut de Elton John

China înăsprește regulile concertistice, după un show lipsit de respect susținut de Elton John
Publicat: 12/02/2013, 16:46
Actualizat: 22/08/2013, 13:14

Autoritățile chineze au în vedere o înăsprire a regulilor concertistice și chiar să interzică accesul în această țară pentru artiștii care nu dețin diplome universitare, după ce starul britanic Elton John a dedicat unul dintre show-urile sale artistului-disident Ai Weiwei, relatează guardian.co.uk.

Potrivit unor surse din industria muzicală, poliția chineză l-a audiat pe cântărețul britanic la scurt timp după ce acesta a anunțat că show-ul pe care l-a susținut în noiembrie, la Beijing, a fost dedicat „spiritului și talentului lui Ai Weiwei”. O sursă spune că polițiștii chinezi au vrut ca managerul lui Elton John să semneze o declarație publică în care acesta să afirme că acea dedicație a fost inspirată exclusiv de admirația pe care cântărețul britanic o are pentru arta lui Ai Weiwei.

Ai Weiwei și Elton John au avut o scurtă întâlnire cu puțin timp înainte de concertul de la Beijing. După acea întâlnire, artistul chinez a postat pe Twitter un mesaj apreciativ la adresa lui Elton John: „Îmi place enorm de mult de el”.

După acel incident, autoritățile chineze i-au permis totuși lui Elton John să își continue seria de concerte din China, cu un nou spectacol pe care starul britanic l-a susținut în provincia Guangzhou la începutul lunii decembrie. Însă ediția în limba engleză a cotidianului Global Times l-a atacat pe artistul britanic, spunând că acesta a dat dovadă de „lipsă de respect” atunci când a adăugat „un conținut politic concertului său”. „Dacă ar fi știut că acel concert era dedicat lui Ai Weiwei, mulți spectatori din public nu ar mai fi venit la concert”, afirmă aceeași publicație.

„Acțiunile lui Elton John le vor face pe agențiile organizatoare de concerte să ezite pe viitor atunci când vor mai dori să invite artiști străini. El a cauzat o serie de dificultăți în domeniul schimburilor culturale dintre China și celelalte țări”, se afirmă într-un editorial apărut în aceeași publicație.

Declarațiile starului britanic l-ar fi determinat pe ministurl Culturii, Cai Wu, să ceară ca doar artiștilor care dețin diplome universitare să li se permită în viitor să susțină concerte în China, afirmă alte două surse.

O purtătoare de cuvânt a ministerului spune însă că nu există reguli noi în acest domeniu.

O altă sursă spune că, de la începutul acestui an, interpreților de muzică clasică li se cere să prezinte dovada că posedă o diplomă universitară și alte calificări, atunci când aplică pentru a obține permisiunea de a concerta în China. „Nu e niciun dubiu că lucrurile au devenit mult mai grele”, afirmă o sursă, adăugând că mai multe astfel de cereri au fost deja respinse.

„Ei privesc cu atenție înregistrările video, asigurându-se că persoanele de pe scenă sunt aceleași persoane din formulare de solicitare a vizei. Nu este vorba de o schimbare a regulamentului concertistic, cât mai degrabă de o înăsprire a procedurilor existente”, a explicat aceeași sursă.

Regulamentul privind accesul artiștilor străini în China a fost înăsprit în 2008, după ce cântăreața islandeză Björk a început să strige pe scenă „Tibet! Tibet!”, la finalul cântecului ei „Declare Independence”, în timpul unui concert pe care îl susținea la Shanghai. Ministrul Culturii a declarat ulterior că „show-ul ei politic a încălcat nu doar legile și regulamentele chineze și a lezat sentimentele poporului chinez, ci a încălcat și codul profesional al oricărui artist”.

Ministerul Culturii din China monitorizează cu atenție evenimentele muzicale organizate în această țară, pentru a se asigura că acele show-uri sunt lipsite de vulgaritate și conținut politic. În 2009, aceeași instituție a ordonat o triere a site-urilor muzicale online, cu scopul de a elimina „prostul gust și conținuturile vulgare”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...