Administrația de la Beijing a cerut, miercuri, Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei să nu avanseze cooperarea în privința construirii de submarine nucleare până nu vor fi stabilite garanții de menținere a echilibrului strategic.
Australia, Marea Britanie și Statele Unite au stabilit să transfere o flotă de opt submarine cu propulsie nucleară și convenționale în Australia până în 2050 în cadrul programul AUKUS.
”Programul subminează eforturile de menținere a păcii regionale și a securității”, a declarat Lin Jian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de agenția Reuters.
În acest context, China cere Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei să nu avanseze cooperarea în privința construirii de submarine nucleare până nu vor fi stabilite garanții de menținere a echilibrului strategic în zona Asia-Pacific.
La începutul lunii august, Statele Unite și Australia au inițiat discuții la nivel înalt axate pe contracararea ”comportamentului coercitiv” al Chinei și pentru avansarea proiectului submarinelor nucleare în cadrul grupului AUKUS, care include și Marea Britanie, iar Washingtonul vrea intensificarea cooperării în materie de securitate cu partenerii din zona Asia-Pacific.
”Avansăm inițiative comune, vom acționa pentru aprofundarea cooperării în industria militară, prin dezvoltarea unor sisteme comune, prin producția în comun și prin finanțări comune”, a afirmat atunci Lloyd Austin, secretarul american al Apărării.
Alianța AUKUS (Australia, Marea Britanie, SUA) a fost creată în 2021, pentru a aborda preocupările comune generate de ascensiunea militară a Chinei. Prima inițiativă majoră vizează un contract de 245 de miliarde de dolari, pentru a facilita dotarea Australiei cu submarine propulsate nuclear.
Beijingul a criticat constant alianța de securitate creată de Statele Unite și Marea Britanie cu Australia (AUKUS), avertizând că va riposta prin măsuri simetrice la intensificarea prezenței militare occidentale în zona Asia-Pacific. La rândul său, Washingtonul contestă prezența militară chineză în Marea Chinei de Est și în Marea Chinei de Sud. Relațiile dintre SUA și China sunt afectate de criza separatistă din Taiwan și de tensiunile comerciale.
Foto: Profimedia
Citește și: