China a anulat toate expedițiile programate în Munții Himalaya care pornesc de pe teritoriul său, din cauza temerilor referitoare la situația sanitară din țara vecină, Nepal.
Mai exact, autoritățile de la Beijing se tem ca alpiniștii să nu „importe” virusul SARS-CoV-2 din Nepal, țară care se confruntă cu o creștere fără precedent a numărului de cazuri de COVID-19, informează Associated Press.
Decizia a fost anunțată vineri de către Administrația Generală pentru Sport de la Beijing și preluată de agenția națională de presă Xinhua.
Associated Press notează că decizia arată cu câtă precauție tratează China pandemia de COVID-19.
În contextul în care Beijingul a reușit să limiteze transmiterea comunitară a virusului, Nepalul se confruntă cu creșteri foarte mari ale numărului de noi infectări și decese.
China a eliberat autorizații pentru 38 de persoane, toți cetățeni chinezi, pentru a urca pe vârful Everest în această primăvară. La rândul său, Nepalul a acordat permise pentru 408 persoane. Niciuna dintre cele două țări nu a permis expedițiile anul trecut, din cauza pandemiei.
În Nepal, mai mulți alpiniști au fost diagnosticați cu COVID-19 după ce au coborât de pe munte.
Luna mai are de obicei cea mai bună vreme pentru escaladarea Everestului. Un număr mare de alpiniști au atins vârful Everest săptămâna aceasta, iar autoritățile se așteaptă ca tot mai mulți să escaladeze versantul luna aceasta, odată cu îmbunătățirea vremii. Doi alpiniști, unul elvețian și unul american, au murit pe partea nepaleză a versantului.
Recent, autoritățile chineze au anunțat că vor interzice persoanelor aflate pe partea sa de versant să intre în contact cu persoanele aflate pe partea nepaleză, însă nu este clar în acest moment cum va putea fi implementată o astfel de măsură.
După ce au fost surprinși de o avalanșă, alpinistul român Horia Colibășanu și colegii lui de expediție pe Vârful Dhaulagiri, Marius Gane și Peter Hámor, au fost nevoiți să renunțe la expediție.
Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a alpinistului.
În mesaj este explicat că cei trei au decis să renunțe la expediție din cauza condițiilor meteo foarte dificile.
„E greu să întorci spatele vârfului, mai ales când este unul dintre cei mai frumoși munți din Himalaya. E greu să pleci când, din a treia încercare, ecuația a fost rezolvată pe trei sferturi. E greu să-ți faci bagajele când știi că ai fost atât de aproape de a deschide o rută nouă pe un optmiar. Decizia e grea dar este cea corectă, după cum o confirmă datele obiective de pe munte.
În Dhaulagiri ninge puternic de câteva zile. Tabăra de bază s-a golit și pe partea cu ruta clasică, pentru că șansele de a mai urca acum cineva sunt minime. Iar prognoza meteo anunță vreme rea pentru toată săptămâna următoare.
Probabil mâine (sâmbătă, n. red.) trio-ul va porni pe jos în lungul drum spre casă (întoarcerea va fi și ea un maraton)”, se arată în mesajul postat pe Facebook.
Horia Colibăşanu, de profesie medic stomatolog, este sportiv de performanță, fiind alpinist de mare altitudine, și a reușit „să cucerească” 8 vârfuri de peste 8.000 de metri. Acesta, alături de Marius Gane și Peter Hámor, au pornit într-o expediție pe Dhaulagiri pentru a continua un proiect început în 2019 – acela de a descide o nouă rută spre vâful cu același nume, care are 8.167 de metri.