Prima pagină » Știri externe » China interzice exporturile de tehnologii necesare procesării metalelor rare, în contextul disputelor cu Occidentul

China interzice exporturile de tehnologii necesare procesării metalelor rare, în contextul disputelor cu Occidentul

China interzice exporturile de tehnologii necesare procesării metalelor rare, în contextul disputelor cu Occidentul

Administrația Chinei a anunțat, joi, interzicerea exporturilor de tehnologii destinate extragerii și separării metalelor de importanță strategică, pe fondul disputelor comerciale cu Statele Unite și cu Uniunea Europeană.

Potrivit Ministerului chinez al Comerțului, interzicerea exporturilor vizează tehnologiile pentru extragerea minereului, informează agenția Nikkei.

Decizia intervine în contextul în care Statele Unite și Uniunea Europeană vor să diversifice rețelele de aprovizionare cu materii prime, astfel încât să reducă dependența de China.

În ultimele luni, Ministerul Comerțului de la Beijing a modificat politicile privind exporturile de minerale și tehnologii industriale, introducând criterii de protejare a siguranței naționale și a interesului public. În august, China a restricționat exporturile de galiu și germaniu, minerale utilizate în fabricarea semiconductorilor. În urmă cu două săptămâni, China a introdus permise speciale pentru exporturile de grafit, în contextul disputelor cu Statele Unite și Uniunea Europeană.

Beijingul menține dominația asupra rafinării mineralelor de importanță strategică, în contextul în care Occidentul are dificultăți din cauza complexității tehnice și a normelor privind poluarea.

În momentul de față, China rafinează 99,9% din volumul de minerale rare la nivel mondial, ceea ce îi conferă un avantaj tehnic în industria motoarelor electrice.

”Cel mai probabil, impactul interzicerii exporturilor va consta în accesul mai dificil la capacități de rafinare a metalelor rare în afara Chinei”, afirmă Daan De Jonge, analist la grupul BMI, citat de agenția Reuters.

Recent, Comisia Europeană a propus oferirea unor subvenții în valoare de trei miliarde de euro producătorilor de acumulatori pentru vehicule electrice, în cadrul eforturilor de a stimula dezvoltarea industriei de profil, în competiția cu Beijingul. În octombrie, Comisia Europeană a inițiat o investigație privind subvențiile oferite de Beijing producătorilor de mașini electrice, ceea ce ar putea conduce la introducerea de taxe vamale, pentru a menține un mediu concurențial corect.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bulgaria primește de la Comisia Europeană 1,2 miliarde de euro pentru facilitarea tranziției ecologice în regiunile defavorizate

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și