Prima pagină » Știri externe » China își duce programul spațial în afara granițelor. Unde va fi amplasat un observator lunar

China își duce programul spațial în afara granițelor. Unde va fi amplasat un observator lunar

China își duce programul spațial în afara granițelor. Unde va fi amplasat un observator lunar
Un observator spațial construit de China în Argentina, în cadrul ambițiosului program chinezesc de explorare lunară, va deveni operațional în anul 2016, au anunțat autoritățile de la Buenos Aires, citate de AFP.

Agenția chineză însărcinată cu lansarea și controlul sateliților (CLTC) coordonează aceste lucrări în valoare de 300 de milioane de dolari în provincia Neuquen din Patagonia.

China dispune pe teritoriul ei de centre de observare spațială, dar are nevoie și de instalații de monitorizare spațială în emisfera sudică, în cadrul programului ei de explorare lunară.

O antenă parabolică cu diametrul de 35 de metri urmează să fie instalată în acel loc până la sfârșitul anului.

Comisia argentiniană pentru activități spațiale (CONAE) a precizat că va avea acces la datele furnizate de noul observator pentru a-și dezvolta propriile proiecte de cercetări științifice.

Situl a fost cedat pentru 50 de ani operatorului chinez.

Dosarul acestui proiect a fost examinat miercuri în Congres, iar parlamentarii din opoziție au protestat, vorbind despre o renunțare la suveranitate în favoarea Chinei.

China intenționează să plaseze în acest an, pentru prima dată în istoria ei, o sondă pe orbita Lunii, care ar trebui să revină ulterior pe Terra, marcând astfel o nouă etapă în ambițiosul program spațial al autorităților de la Beijing.

Beijingul consideră costisitorul ei program spațial ca un simbol al ascensiunii Chinei și al intrării ei în rândul puterilor mondiale.

Programul spațial chinez, coordonat de armată, prevede de asemenea instalarea unei stații permanente pe orbită înainte de 2020 și, apoi, trimiterea unui astronaut pe Lună.

Un reputat om de știință, citat de presa oficială chineză, spunea în 2012 că această țară prevede, totodată, prelevarea unor eșantioane de pe Marte înainte de anul 2030.

Citește și