China prezintă cel mai mare pachet de MĂSURI de stimulare a economiei de după pandemie

Publicat: 24 09. 2024, 11:42
Actualizat: 24 09. 2024, 11:53

Banca centrală a Chinei a prezentat cel mai mare pachet de măsuri de stimulare a economiei de la pandemie încoace, cu scopul de a scoate economia din criza deflaționistă și a o readuce spre obiectivul de creștere al guvernului, însă analiștii au avertizat că ajutaore fiscale suplimentare sunt vitale pentru atingerea acestor obiective.

Pachetul de măsuri, incluzând reduceri ale ratei dobânzii, este mai amplu decât se aștepta, scrie Reuters.

Guvernatorul băncii centrale, Pan Gongsheng, a anunțat că banca intenționează să reducă costurile de împrumut și să injecteze mai multe fonduri în economie, precum și să ușureze povara rambursării ipotecilor de către gospodării.

În viitorul apropiat, banca centrală urmează să reducă cu 50 de puncte de bază cantitatea de numerar pe care băncile trebuie să o dețină ca rezerve, permițând folosirea a aproximativ 142 de miliarde de dolari din rezerve pentru noi împrumuturi.

De asemenea, banca  va reduce cu 0,2 puncte procentuale, până la 1,5%, rata dobânzii reverse repo pe șapte zile, noul său indice de referință, precum și alte rate ale dobânzii.

Pachetul de sprijinire a pieței imobiliare include, printre alte măsuri, o reducere cu 50 de puncte procentuale a ratelor medii ale dobânzilor pentru creditele ipotecare existente și o reducere la 15% a avansului minim pentru toate tipurile de locuințe.

„Acesta este cel mai semnificativ pachet de măsuri de stimulare a economiei al Băncii centrale a Chinei după primele zile ale pandemiei. Dar, în sine, s-ar putea să nu fie suficient”, a declarat analistul Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics, adăugând că ar putea fi nevoie de mai multe stimulente fiscale pentru a readuce creșterea economică pe o traiectorie către obiectivul oficial din acest an, de aproximativ 5%.

Analiștii nu sunt convinși că cele mai recente măsuri vor avea un impact semnificativ

Totuși analiștii se întreabă însă cât de eficiente  vor fi injecțiile de lichidități ale Băncii Populare a Chinei, având în vedere cererea extrem de slabă de credite din partea întreprinderilor și consumatorilor, și au remarcat absența oricăror politici menite să sprijine activitatea economică reală.

Încrederea în cea de-a doua mare economie a lumii a scăzut, după ce o serie de date dezamăgitoare, cele mai recente fiind cele din august, au sporit îngrijorările cu privire la o încetinire structurală prelungită.

Piața imobiliară din China a cunoscut o recesiune severă după vârful atins în 2021. O serie de dezvoltatori au intrat în incapacitate de plată, lăsând în urmă stocuri mari de apartamente nedorite și o listă îngrijorătoare de proiecte nefinalizate.

Criza imobiliară a afectat puternic economia și a paralizat încrederea consumatorilor, având în vedere că 70% din economiile gospodăriilor sunt investite în proprietăți imobiliare.

Ca răspuns, Beijingul a eliminat numeroase restricții privind achiziția de locuințe și a redus drastic ratele ipotecare și cerințele privind avansul, însă până în prezent nu a reușit să relanseze cererea sau să stopeze scăderea prețurilor locuințelor, care în luna august au înregistrat cea mai abruptă scădere din ultimii nouă ani.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: