China pune pe masa SUA un nou scenariu pentru conflictul cu Coreea de Nord. Mesajul tranșant al Beijingului, în ziua în care Trump a prezentat „opțiunea copleșitoare” pentru Phenian

Publicat: 16 09. 2017, 19:55

Declarațiile acestuia vin în ziua în care Kim Jong Un a anunțat că obiectivul Phenianului este de „a stabili un echilibru de forțe în raport cu SUA”, adăugând că vrea să îi determine pe liderii americani să nu îndrăznească să vorbească despre opțiunea militară când vine vorba de Coreea de Nord. Ultimul test nuclear al nord-coreenilor însă nu a făcut decât să ridice tensiunea, Donald Trump susținând că opțiunile SUA pentru conflict sunt „eficiente și copleșitoare”. 

„Sincer, consider că Statele Unite ar trebui să facă mai mult (…) mult mai mult acum, în sensul unei cooperări internaționale efective pe acest subiect. Ar trebui să evite să lanseze și mai multe amenințări. Ar trebui să facă mai mult pentru a găsi căi efective pentru reluarea dialogului și negocierilor”, a declarat ambasadorul Chinei.

De la începutul crizei, SUA au cerut Beijingului să-și intensifice presiunile economice și diplomatice asupra regimului nord-coreean, însă China, cel mai important partener comercial al Coreei de Nord, respinge ideea că are vreun control asupra regimului de la Phenian. La începutul acestei luni, președintele Trump a scris pe Twitter că SUA analizează posibilitatea de a întrerupe relațiile comerciale cu statele care au legături economice cu Coreea de Nord.

„Dacă cineva vrea să pună presiuni asupra Chinei sau să impună sancțiuni Chinei în legătură cu  situația Coreei de Nord, nu ar fi o măsură susținută de mulți cetățeni americani”, a avertizat oficialul chinez. 

Marți, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care prevede impunerea de noi sancțiuni regimului de la Phenian, însă aceasta este într-o formă mult revizută decât cea inițială din cauza opoziției Rusiei și Chinei. Cele două state nu au fost de acord cu un embargo total pentru Coreea de Nord. 

În urmă cu două zile, secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a îndemnat China să-și folosească influența în calitatea de furnizor de petrol către Coreea de Nord pentru a descuraja dezvoltarea armelor nucleare de către regimul de la Phenian. 

„Este clar că va fi foarte dificil în ceea ce privește un embargo complet asupra petrolului din partea Consiliului de Securitate al ONU. De fapt, aceasta situație este îndreptată numai spre China, întrucât China furnizează, în esență, tot petrolul care ajunge în Coreea de Nord. Sper că o o putere mondială precum China va decide singură, va lua asupra ei folosirea acestui instrument foarte puternic al aprovizionării cu petrol pentru a convinge Coreea de Nord să-și reconsidere parcursul actual către dezvoltarea armelor nucleare, să-și reconsidere abordarea pentru dialog și negocieri în viitor”, a spus Tillerson.

Kim Jong-un anunță „obiectivul final”. Donald Trump promite reacții „eficiente și copleșitoare”

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a promis, sămbătă, că Phenianul își va atinge obiectivele nucleare, care au ca scop echilibrarea puterii militare a Statelor Unite, relatează agenția de presă nord-coreeană KCNA, citată de BBC News. Potrivit liderului de la Phenian, programul nuclear al Coreei de Nord are scopul de a „echilibra” forța militară a Statelor Unite.

Declarațiile lui Kim Jong-un vin la o zi după ce Phenianul a lansat o nouă rachetă balistică ce a traversat spațiul aerian al Japoniei. Proiectilul lansat ar fi mai dezvoltat decât cele testate anterior, atingând o distanță considerabil mai mare.

„Trebuie să le arătăm clar șoviniștilor marii puteri (n.red.: Statelor Unite) cum statul nostru își atinge obiectivul de a ajunge o forță nucleară, în pofida sancțiunilor și blocadelor economice nesfârșite”, a afirmat liderul nord-coreean, citat de KCNA.

Kim Jong-un a precizat că obiectivul Phenianului este de „a stabili un echilibru de forțe în raport cu SUA”, adăugând că vrea să îi determine pe liderii americani să nu îndrăznească să vorbească despre opțiuniea militară când vine vorba de Coreea de Nord.

Donald Trump nu a întârziat să dea replica. Președintele Statelor Unite, a afirmat, sâmbătă, că este convins că opțiunile SUA în privința Coreei de Nord sunt „eficiente și copleșitoare”, adăugând că opțiunea militară poate reprezenta o soluție pentru rezolvarea crizei.

„Statele Unite și aliații noștri nu vor fi niciodată intimidați. Ne vom apăra oamenii, țara și civilizația noastră de oricine îndrăznește să ne amenințe stilul de viață. Asta include regimul Coreei de Nord, care și-a arătat din nou disprețul total față de vecinii săi și fața de întreaga comunitate globală”, a declarat președintele american.

„După ce v-am văzut capabilitățile și angajamentul, sunt mai încrezător decât oricând că opțiunile noastre militare pentru a aborda această amenințare sunt atât eficiente, cât și copleșitoare”, le-a spus Trump militarilor americani de la baza aeriană Andrews.

Comentariile președintelui SUA vin după ce H.R. McMaster, consilierul său pe probleme de securitate, a reafirmat teza că Washingtonul dispune de opțiuni militare pentru rezolvarea problemei nord-coreene.

Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a transmis și ea un avertisment Phenianului, afirmând că este dispusă să îl lase pe secretarul Apărării James Mattis să se ocupe de amenințarea nord-coreeană, în cazul în care sancțiunile nu vor funcționa.

Coreea de Nord a lansat, vineri, o rachetă balistică ce ar fi traversat spațiul aerian al Japoniei, la doar trei zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a adoptat noi sancțiuni împotriva regimului de la Phenian.