Prima pagină » Știri externe » China reacționează după ancheta serviciilor secrete americane: „Relansează” o teorie despre originea COVID-19 într-un laborator din SUA

China reacționează după ancheta serviciilor secrete americane: „Relansează” o teorie despre originea COVID-19 într-un laborator din SUA

China reacționează după ancheta serviciilor secrete americane: „Relansează” o teorie despre originea COVID-19 într-un laborator din SUA

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, le-a cerut recent serviciilor secrete să investigheze originile SARS-CoV-2, fapt care a dus la un contraatac din partea Chinei, care a readus în atenția publicului o teorie potrivit căreia virusul ar proveni dintr-un laborator american.

În urmă cu un an de zile, când nuărul de infectări cu SARS-CoV-2 creștea în SUA, președintele de atunci, Donald Trump, a promovat o teorie conform căreia virusul ar fi „scăpat” dintr-un laborator din Wuhan, orașul chinez unde a fost identificat primul caz de COVID-19. La momentul respectiv, autoritățile din Beijing au reacționat prompt și l-au acuzat pe Donald Trump că vrea să găsească un țap ispășitor deoarece nu poate controla pandemia în țara pe care o conducea.

Raportul serviciilor americane din SUA stârnește valuri în China

Însă, în această săptămână, un raport al intelligence-ului american a ieșit la iveală. În document se pretinde să mai mulți cercetători de la Institutul de Virologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019 și că au internați în spital. Astfel, Joe Biden a comandat Comunității de Informații din SUA să își intensifice eforturile cu privire la descoperirea originii virusului și inclusiv să analizeze posibilitatea ca SARS-CoV-2 să fi „scăpat” dintr-un laborator.

Agențiile de spionaj din Statele Unite ale Americii (SUA) au două teorii cu privire la originea virusului SARS-CoV-2, potrivit unui anunț făcut de Biroul Directorului pentru Informații al SUA. Două dintre agențiile americane de intellingence consideră că virusul SARS-CoV-2 a apărut pe cale naturală, fiind transmis de la animale infectate la om, iar cea de-a treia prezintă ipoteza conform căreia este posibil ca un accident de laborator să fi fost sursa noului COVID-19, care a declanșat o pandemie la nivel mondial.

Statele Unite, acuzate că „nu le pasă deloc de dovezi și adevăr”

Astfel, China a reacționat prompt și a readus în atenția publicului o veche teorie potrivit căreia virusul ar fi apărut de la fapt în Statele Unite ale Americii.

„Statelor Unite nu le pasă deloc de dovezi și adevăr, nici nu sunt interesate să facă un studiu științific serios cu privire la originile virusului. Vor doar să folosească pandemia pentru stigmatizare și manipulare politică atribuind vina altcuiva”, a declarat purtătorul de cuvând al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian.

De asemenea, acesta a făcut trimitere la Fort Detrick, un laborator american de cercetare biomedicală din Maryland care aparține armatei și despre care s-a susținut – fără prezentarea unor dovezi – că reprezintă sursa virusului SARS-CoV-2.

China „relansează” o teorie privind originea SARS-CoV-2 acuzând SUA

„Ce secrete de ascund în Fort Detrick și în cele peste 200 de bio-laboratoare americane din toată lumea?”, a mai susținut oficialul chinez adăugând faptul că Statele Unite ale Americii „datoarează lumii o explicație”.

Teoria care are în centru Fort Detrick a început să fie propagată în media chineză în luna martie a anului trecut, însă a început să fie „mai populară” la începutul acestui an, atunci când reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au vizitat regiunea Wuhan în încercarea de a stabili care este originea virusului ce provoacă boala COVID-19.

Atunci când investigația a fost încheiată în luna februaria, Ministerul de Externe din China a solicitat Satelor Unite să îi urmeze exemplul și „să acționeze pozitiv, într-o manieră cooperantă și bazată pe știință” și le-a lansat invitația reprezentanților OMS de a face „un studiu care să urmărească originile” virisului.

În luna martie, OMS a publicat un raport referitor la investigația din China, care concluziona că este „extrem de improbabilă” varianta că virusul „a scăpat” dintr-un laborator. Ulterior, mai multe guverne și-au arătat îngrijorarea cu privire la „transparența” acestuia.

Citește și