Prima pagină » Știri externe » China reia asaltul asupra Europei! Planul pus la cale de Xi Jinping după pandemia Covid-19

China reia asaltul asupra Europei! Planul pus la cale de Xi Jinping după pandemia Covid-19

China reia asaltul asupra Europei! Planul pus la cale de Xi Jinping după pandemia Covid-19

Într-un adevărat tur de forță, șeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, a aterizat în Europa, pășind într-o Italie care în primăvară a cunoscut iadul Covid-19. Ministrul de Externe al Partidului Comunist a semnat la Roma o serie de contracte importante, iar din orașul celor nouă coline și-a croit drum spre alte capitale.

Wang Yi face un adevărat maraton prin Europa, cu cinci state pe agendă. Primul, Italia, a fost bifat marți. Beijingul a bătut palma cu Roma asupra a două noi acorduri comerciale.

Italia și China, parteneriate în sectoarele energiei şi transporturilor

Potrivit ministrului italian de Externe, Luigi Di Maio, aceste contracte privesc realizarea de tranzacţii cu compania italiană din sectorul gazelor naturale Snam şi exportul de produse alimentare „Made in Italy” către China. „Acestora li se adaugă parteneriate importante în sectoarele energiei şi transporturilor”, a adăugat şeful diplomaţiei italiene.

În contextul creșterii tensiunilor dintre China și SUA, Italia este prima etapă dintr-un turneu european de cinci zile declanșat de Beijing. Șeful diplomației lui Xi Jinping va mai vizita Olanda, Franţa, Germania şi Norvegia.

Planul lui Xi Jinping, „Drumul mătăsii”, sperie G7

„O Europă unită, stabilă şi prosperă este importantă pentru lumea întreagă”, a comentat la Roma ministrul Wang Yi, într-o conferință de presă. El a mai spus că doreşte o consolidare a relaţiilor între UE şi China şi a estimat că aceste relaţii au suferit în urma „provocărilor şi prejudiciilor cauzate de forţe externe”, fără a menţiona explicit SUA. „China nu doreşte un Război Rece”, care ar constitui „o întoarcere în urmă în istorie”, a indicat şeful diplomaţiei chineze, citat de televiziunea CGTN.

Cu numai un an în urmă, în martie 2019, guvernele italian şi chinez semnau un protocol de acord „neconstrângător” pentru intrarea Romei pe noul „Drum al mătăsii”. Italia devenea atunci prima ţară membră a G7 care se alătura proiectului faraonic de infrastructuri maritime şi terestre lansat de China. Firesc, partenerii europeni au privit reticenți spre demersul peninsularilor, temându-se că Beijingul are în plan, de fapt, să destabilizeze ţările mici prin îndatorarea lor, ceea ce va duce la consolidarea puterii Chinei.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și