China RESPINGE cererea OMS de a oferi informații și asistență suplimentară experților care investighează originea COVID-19
Dintre membrii comunității internaționale, China a împărtășit cele mai mare volum de date și rezultate ale cercetărilor COVID-19, au declarat reprezentanți ai Ministerului de Externe al Chinei, după ce Organizația Mondială a Sănătății și-a repetat apelul pentru mai multe informații.
China este, de asemenea, singura țară care a organizat eforturile experților pentru a împărtăși progresele de trasabilitate cu OMS în multe ocazii, a declarat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, în timpul unei conferințe de presă, conform Reuters.
OMS a cerut din nou Chinei să împărtășească date și acces pentru a sprijini eforturile OMS de a înțelege originile COVID-19.
Primele cazuri de COVID-19 au fost detectate în centrul Chinei în urmă cu cinci ani.
În 2021, o echipă condusă de OMS a petrecut săptămâni întregi în Wuhan și în jurul acestuia – unde au fost detectate primele cazuri – și a spus că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar sunt necesare cercetări suplimentare.
Datele din primele zile ale pandemiei au fost încărcate de oamenii de știință chinezi într-o bază de date internațională la începutul anului 2023, la câteva luni după ce China a eliminat toate restricțiile COVID-19 și și-a redeschis granițele pentru restul lumii.
Datele au arătat că ADN-ul mai multor specii de animale – inclusiv câini enot – a fost identificat în probele de mediu care au fost testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID, sugerând că acestea au fost „cele mai probabile trasee” ale bolii, potrivit unei echipe de cercetători internaționali.
China: „Căutarea cazurilor timpurii de COVID-19 ar trebui efectuată în alte țări”
China a spus că nu sunt necesare alte vizite și că eforturile de căutare a cazurilor timpurii ar trebui efectuate în alte țări.
„În ceea ce privește trasabilitatea COVID-19, China a împărtășit cele mai multe date și rezultate ale cercetărilor și a adus cea mai mare contribuție la cercetarea globală a trasabilității”, a spus Mao.
„Experții internaționali ai OMS au spus în mod repetat că în timpul vizitei lor în China, au mers în toate locurile în care au vrut să meargă și i-au întâlnit pe toți oamenii pe care au vrut să-i vadă”.
Potrivit OMS, peste 760 de milioane de cazuri de COVID-19 și 6,9 milioane de decese au fost înregistrate în întreaga lume. La mijlocul anului 2023, OMS a declarat sfârșitul COVID-19 ca urgență de sănătate publică, dar a spus că boala ar trebui să fie o reamintire permanentă a potențialului apariției de noi viruși cu consecințe devastatoare.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: