Prima pagină » Știri externe » China SANCȚIONEAZĂ companii din SUA care vând armament Taiwanului /Este ”o încălcare gravă” a principiului ”o singură Chină”

China SANCȚIONEAZĂ companii din SUA care vând armament Taiwanului /Este ”o încălcare gravă” a principiului ”o singură Chină”

China SANCȚIONEAZĂ companii din SUA care vând armament Taiwanului /Este ”o încălcare gravă” a principiului ”o singură Chină”

Administrația de la Beijing a anunțat, joi, sancțiuni împotriva a două companii americane active în industria militară, ca reacție la vânzarea de armament în Taiwan, anunță Ministerul de Externe de la Beijing.

Măsurile restrictive vizează companiile General Atomics Aeronautical Systems și General Dynamics Land Systems, o divizie a grupului General Dynamics, conform agenției Reuters.

Administrația de la Beijing consideră că vânzările de armament în Taiwan constituie ”ingerințe grave” în afacerile interne, afectând suveranitatea Chinei și integritatea sa teritorială.

”Vânzările continue de armament de către Statele Unite spre regiunea chineză Taiwan reprezintă o încălcare gravă a principiului «o singură Chină» și a prevederilor celor trei documente comune ale Statelor Unite și Chinei”, anunță Ministerul chinez de Externe.

Sancțiunile vizează sechestrarea activelor pe care cele două firme americane le au în China și interzicerea călătoriilor membrilor consiliilor de administrație.

Anul trecut, China a sancționat companiile americane Northrop Grumman și Lockheed Martin, tot din cauza furnizării de armament Taiwanului.

China contestă vehement sprijinul acordat de Statele Unite Administrației separatiste de la Taipei. Washingtonul nu recunoaște independența Taiwanului, dar oferă sprijin militar Taipeiului, pe fondul presiunilor politice și militare ale Beijingului.

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat, miercuri, că ”interferențele străine” în Taiwan nu vor putea împiedica producerea unei ”reuniuni de familie”, în contextul în care Beijingul a avertizat constant că va anexa cu forța teritoriul separatist dacă nu va putea exista o reunificare pașnică.

”Diferențele dintre sistemele noastre politice nu pot modifica realitatea obiectivă conform căreia ambele părți ale Strâmtorii Taiwan aparțin aceleiași națiuni, aceleiași etnicități. Interferențele străine nu pot modifica evenimentul istoric al unei reuniuni de familie”, a declarat Xi Jinping cu ocazia întrevederii pe care a avut-o la Beijing cu fostul președintele taiwanez Ma Ying-Jeou.

Foto: Profimedia

Citește și:

IRANUL consideră că trebuie să riposteze la atacul israelian din Damasc pentru că nu a fost condamnat de Națiunile Unite

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și