Prima pagină » Știri externe » CHINA și RUSIA au efectuat exerciții navale comune, pe fondul tensiunilor cu Occidentul

CHINA și RUSIA au efectuat exerciții navale comune, pe fondul tensiunilor cu Occidentul

Forțele navale din China și Rusia au efectuat exerciții cu muniție reală în Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina și a crizei separatiste din Taiwan.

Forțele navale din China și Rusia au inițiat exercițiile navale la sfârșitul săptămânii trecute, în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul are o serie de revendicări teritoriale. Exercițiile ruso-chineze intervin după ce aliații NATO au acuzat China că facilitează în mod determinant războiul Rusiei în Ucraina. Ministerul chinez al Apărării a anunțat că operațiunea nu vizează nicio parte externă. Săptămâna trecută, Alianța Nord-Atlantică a stabilit că Beijingul generează provocări sistemice pentru securitatea euro-atlantică.

Fiecare țară a participat cu cel puțin trei nave la exerciții, iar manevrele navale au durat trei zile, au declarat surse citate de cotidianul The Global Times.

Exercițiul denumit ”Cooperare Maritimă – 2024” a avut loc în largul bazei navale chineze Zhanjiang, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenția Reuters.

Potrivit oficialilor ruși, Flota rusă a Pacificului și Forțele Navale ale Armatei Populare de Eliberare au efectuat inclusiv exerciții antiaeriene și au simulat atacuri anti-submarin. Au fost loc trageri cu muniție reală, potrivit agenției RIA Novosti.

”Misiunile comune ale Chinei și Rusiei promovează avansarea cooperării practice în multiple direcții și domenii, intensificând capacitățile celor două părți de a răspunde în comun la amenințările asupra siguranței maritime”, a declarat Wang Guangzheng, un oficial din cadrul Forțelor Navale chineze, citat de postul CCTV.

China și Rusia au intensificat relațiile militare și comerciale în ultimii ani, în contextul invaziei ruse în Ucraina și al tensiunilor cu Taiwanul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Comisia Europeană boicotează reuniunile Președinției ungare a Consiliului UE /Weber: „Nu trebuie să îl contestăm pe Viktor Orban la nivel tehnic”

POLITICO: Von der Leyen pierde dosarul de transparență a contractului de achiziție a vaccinurilor / CJUE: Nu s-a acordat „acces suficient de larg”

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și