China și SUA, posibil „război la scară largă”: Să nu blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud

China și SUA, posibil „război la scară largă: Să nu blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud
Publicat: 13/01/2017, 13:32
În cursul audierilor în Comisia senatorială pentru Relații Externe, Rex Tillerson a declarat că decizia Chinei de a construi insule în zonele disputate din Marea Chinei de Sud este „comparabilă” cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
„Intenționăm să transmitem Chinei un semnal clar că, în primul rând, construcția insulelor trebuie să înceteze și că, în al doilea rând, accesul la aceste insule nu va mai fi permis”, a spus Rex Tillerson, desemnat de președintele-ales Donald Trump pentru funcția de secretar de Stat american.
Tillerson a atras atenția că orice încercare a Beijingului de a impune limite asupra culoarelor maritime internaționale va reprezenta o amenințare la adresa „întregii economii globale”.
În altă ordine de idei, Rex Tillerson, fost director executiv al ExxonMobil, a afirmat că „practicile comerciale și economice ale Chinei nu au fost urmate întotdeauna de angajamente privind acorduri mondiale”, atribuind Beijingului activități de furt intelectual, și acțiuni „agresive, expansioniste în domeniul digital”, avertizând că Statele Unite nu vor mai accepta „promisiunile goale” privind presiuni asupra Coreei de Nord.
„China are suficientă motivație și putere pentru a se asigura că stârnirea spiritelor de către acesta nu va avea succes. Cu excepția cazului în care Washingtonul plănuiște să ducă un război la scară largă în Marea Chinei de Sud, orice alte abordări pentru a împiedica accesul Chinei la insule ar fi ceva nebunesc”, scrie într-un editorial al publicației Global Times, controlată de Partidul Comunist, potrivit The Guardian.
China are dispute de tip teritorial cu numeroase țări în zona Mării Chinei de Sud, inclusiv cu Vietnamul și Filipine. Administrația Barack Obama a trimis constant nave militare în zonele disputate, invocând principiul libertății de navigație pentru a proteja aliați regionali.
Dacă această politică devine mai conflictuală, inslusiv prin restricționarea accesului Chinei spre insule pe care deja le controlează, „ar stabili un curs de confruntare devastator între China și Statele Unite”, a subliniat, la rândul său, publicația China Daily.
Răspunsul oficial al Chinei a fost mai blând. Purtătorul de cuvând al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a spus că relațiile dintre țara sa și Statele Unite sunt bazate pe „lipsa de confruntare, lipsa de conflict, pe beneficii mutuale și pe cooperare de tipul câștig-câștig”.
De asemenea, în replică la declarațiile viitorului secretar de Stat american, Lu Kang a avertizat că Beijingul „are tot dreptul să efectueze activități legale în zona sa suverană”.
Miercuri, Donald Trump a declarat că Rusia și China au desfășurat activități ostile împotriva Statelor Unite, avertizând că toate țările vor avea mai mult respect în cursul mandatului său prezidențial.
Rusia și China au desfășurat activități ostile împotriva Statelor Unite, afirmă președintele-ales, Donald Trump, avertizând că toate țările vor avea mai mult respect în cursul mandatului său prezidențial.
„Rusia va avea mai mult respect față de țara noastră când o voi conduce eu, un respect mai mare decât atunci când era condusă de alți oameni… Trebuie să luăm atitudine, nu este vorba doar de Rusia, 22 de milioane de conturi au fost atacate cibernetic în SUA din China. Acest lucru se întâmplă pentru că nu avem apărare”, a subliniat Trump. „În plus, China profită în totalitate de Statele Unite din punct de vedere economic”, a continuat Trmp. „Toate țările ne vor respecta mai mult, mult mai mult decât în timpul fostelor administrații”, a insistat viitorul președinte al SUA.
„În următoarele 90 de zile, vom prezenta un raport despre măsuri de contracarare a atacurilor cibernetice, despre cum să oprim acest fenomen. Oricum, este destul de trist că rapoartele serviciilor de informații ajung în presă. Este chiar ilegal. Serviciile de informații sunt esențiale și sunt foarte importante… Vom pune la conducerea lor oameni remarcabili”, a concluzionat Trump.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale