China testează avioane stealth de a șasea generație. Ar putea intra în serviciul forțelor aeriene din 2030 și ar putea fi mai avansate decât F-35

Publicat: 28 12. 2024, 17:47
Actualizat: 28 12. 2024, 17:49

Un avion de vânătoare de a șasea generație este o clasă conceptuală de avion de vânătoare supersonic. Este mai avansat  decât avioanele de vânătoare de a cincea generație care sunt în prezent în serviciu și în dezvoltare. Mai multe țări au anunțat dezvoltarea unui program național de avioane de a șasea generație, printre care China, Statele Unite și Rusia.

În timp ce alte țări s-au alăturat unor proiecte internaționale de colaborare, cum ar fi Japonia, Italia și Regatul Unit, prin Programul Global Combat Air, și Franța, Germania și Spania se implică prin FCAS, pentru a împărți costurile de dezvoltare și achiziție. Primele avioane de vânătoare de a șasea generație sunt așteptate să intre în serviciu abia după anul 2030.

China deja testează o aeronavă de generația a șasea

China pare să fi testat avioane de vânătoare stealth de a șasea generație. Clipuri cu aceste aeronave au devenit virale pe rețelele de socializare. Avioane misterioase, fără coadă, au fost văzute zburând deasupra orașului Chengdu, în sud-vestul provinciei Sichuan, însă ministerul chinez al Apărării nu a confirmat încă speculațiile.


Presupusa aeronavă de a șasea generație n-are  coadă, ceea ce înseamnă că nu are stabilizatoare verticale pentru a ajuta la menținerea controlului. Aceste tipuri de aeronave sunt de obicei menținute stabile de computerele care interpretează comenzile pilotului și le fac imposibil de detectat.

Zborul de testare a coincis cu aniversarea nașterii lui Mao Zedong, fondatorul Republicii Populare Chineze. Designurile aeronavelor sunt realizate separat de producătorii Chengdu și Shenyang și ar putea fi printre cele mai sofisticate avioane de vânătoare cu pilot din lume.

Avioane fără coadă

Noile avioane chineze nu sunt primele designuri moderne fără coadă. Bombardierele stealth Northrop Grumman B-2 și B-21 sunt precum niște lilieci, iar mai multe aeronave, precum Lockheed Martin RQ-170 și CH-7 al Chinei, nu au coadă.

Armata chineză își etalează noile tehnologii la sfârșitul anului calendaristic occidental, în decembrie sau ianuarie. În mai 2024, armata a declarat că avionul său de vânătoare stealth J-20, cunoscut și sub numele de „Dragonul Puternic”, poate zbura la viteză mare, fără postcombustie. Se raportează că Beijingul a fabricat până la 250 de astfel de aeronave stealth, introduse în serviciu pentru prima dată în 2017, dar capabilitățile sale nu sunt cunoscute publicului.

La expoziția de la Zhuhai din noiembrie, China a prezentat avionul de vânătoare stealth cu două motoare J-35. Pe măsură ce China continuă să își modernizeze armata. Departamentul american al Apărării a spus că „este conștient de rapoartele respective, dar nu a oferit un comentariu suplimentar, potrivit The Independent


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și: România și SUA au semnat protocolul privind achiziția a 32 de avioane F-35. Ambasadoarea SUA la Bucureşti:”Alianța rămâne unită în fața provocărilor”