China a aprobat planuri pentru proiecte de infrastructură cu fonduri estimate la 158 miliarde de dolari, investițiile urmând să susțină creșterea într-o economie care se confruntă cu scăderea ritmului de dezvoltare, potrivit cotidianului britanic Financial Times.
Banii vor fi cheltuiți pe parcursul a mai mulți ani, iar guvernul nu a descris investițiile ca pe un pachet de stimulare a economiei, însă anunțurile au alimentat un nou optimism privind perspectivele Chinei.
Bursa chineză a urcat cu peste 4% în prima parte a ședinței de vineri, reflectând speranțele investitorilor că economia Chinei ar putea fi în pragul revenirii după doi ani de încetinire a creșterii.
„Cu semne clare ale unei încetiniri economice mai puternice, guvernul central al Chinei a luat măsuri reale”, a afirmat Lu Ting, economist la Bank of America Merrill Lynch.
Avansul economic al Chinei a fost de 7,6% în trimestrul al doilea, minimul ultimilor trei ani, iar datele din ultimile luni indică o încetinire și mai puternică în acest trimestru.
Analiștii așteptau de mai mult timp ca guvernul să intervină cu noi cheltuieli și relaxări ale politicii monetare, însă liderii de la Beijing au fost foarte precauți și au luat doar măsuri cu impact redus.
În ultimele două zile, Comisia Națională pentru Reformă și Dezvoltare Națională, o agenție centrală de planificare, a aprobat 25 de proiecte de transport urban, 13 proiecte pentru construcția de autostrăzi, proiecte pentru șapte canale și nouă facilități de tratare a apei menajere. Costurile totale ale proiectelor sunt estimate la 1.000 de miliarde de yuani (158 miliarde de dolari) sau 2% din PIB.