Christine Lagarde manifestă optimism prudent privind economia zonei euro / Președintele BCE vrea continuarea politicilor monetare restrictive
Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a exprimat optimism moderat în legătură cu perspectivele economice ale zonei euro, semnalând însă menținerea politicilor monetare restrictive, în scopul stabilizării inflației.
Christine Lagarde a anunțat, în Parlamentul European, că Banca Centrală Europeană va continua eforturile de reducere și stabilizare a inflației, notând că, deși activitățile economice au stagnat în zona euro, situația s-ar putea îmbunătăți în 2024 și 2025.
”Activitățile economice în zona euro au stagnat, în mare parte, în prima jumătate a anului 2023, iar indicatorii recenți evidențiază date slabe în trimestrul al treilea. Cererea scăzută pentru exporturi în zona euro și impactul condițiilor financiare stricte afectează creșterea, inclusiv prin investiții mai reduse în sectorul rezidențial și în afaceri. Sectorul serviciilor, care a fost rezilient până de curând, a început să slăbească și el acum. Piața muncii a fost rezilientă până acum în pofida scăderii ritmului activităților economice, rata șomajului fiind la nivelul istoric scăzut de 6,4% în iulie. Dar chiar dacă rata angajărilor a crescut cu 0,2% în al doilea trimestru, crearea de locuri de muncă în sectorul serviciilor începe să se modereze, iar ritmul general se reduce”, a declarat Christine Lagarde în discursul rostit luni în fața membrilor Comisiei pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European.
Președintele BCE are un optimism prudent privind economia zonei euro
Christine Lagarde a estimat că activitățile economice se vor relansa spre sfârșitul acestui an. ”În perspectivă, ritmul activităților economice ar urma să fie reluat pe măsură ce vor crește cheltuielile de consum și veniturile, susținute de scăderea inflației, de creșterile salariale și de o piață a muncii puternică. Cele mai recente predicții ale noastre anticipează o creștere economică de 0,7% în 2023, de 1,0% în 2024 și de 1,5% în 2025”, a precizat Christine Lagarde.
Președintele BCE a notat că inflația generală a continuat să scadă, fiind de 5,2% în august, după 5,3% în iulie, pe fondul diminuării tarifelor la energie. Prețurile alimentelor se mențin ridicate, având o evoluție de aproape 10% în august.
BCE va continua eforturile de stabilizare a inflației
”În același timp, presiunile prețurilor interne rămân puternice. Inflația în sectorul serviciilor se menține ridicată ca urmare a cheltuielilor mari pe vacanțe și călătorii și a creșterilor salariale mari. (…) Proiecțiile noastre arată că presiunile inflaționiste vor fi moderate și că inflația va atinge ținta noastră până la sfârșitul anului 2025. Proiecțiile indică o scădere de la 5,6% în 2023 la 3,2% în 2024 și la 2,1% în 2025”, a specificat Christine Lagarde.
”Rămânem determinați să asigurăm că inflația revine la ținta pe termen mediu de 2% în timp util. Inflația continuă să scadă, dar este de așteptat în continuare să se mențină la un nivel prea ridicat prea mult timp. (…) Deciziile noastre viitoare vor asigura că dobânda de referință a BCE va fi fixată la niveluri suficient de restrictive cât va fi necesar”, a insistat Lagarde.
Citește și: