Banca Centrală Europeană (BCE) probabil va decide în vară reducerea dobânzii de referință în zona euro, a afirmat miercuri președintele instituției, Christine Lagarde, subliniind că orice hotărâre va fi luată în funcție de evoluțiile inflației și de starea economiei.
”Consiliul Guvernatorilor BCE este pe calea cea bună” în eforturile de stabilizare a prețurilor, a declarat Christine Lagarde, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.
”Eu aș spune că este probabilă o decizie” în vară. ”Dar trebuie să fim rezervați, pentru că depindem de datele economice și încă există un nivel de incertitudine și unii indicatori care nu sunt ancorați la nivelul pe care l-am dori”, a subliniat Christine Lagarde.
Președintele Băncii Centrale Europene a subliniat că, deși membrii Consiliului Guvernatorilor se îndreaptă spre un consens pentru reducerea dobânzii de referință, piețele financiare nu ar trebui să mizeze pe scăderi semnificative ale costurilor de creditare.
”O astfel de atitudine nu ne ajută în lupta de combatere a inflației, nu sunt benefice anticipările prea mari comparativ cu ceea ce este probabil să se întâmple”, a subliniat Christine Lagarde.
Robert Holzmann, un membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, a declarat luni că riscurile generate de inflația persistentă ar putea forța Banca Centrală Europeană să nu reducă nivelul dobânzii de referință anul acesta, chiar dacă nu poate fi exclusă încetinirea activităților economice până la recesiune.
”Amenințările geopolitice s-au intensificat din cauza acțiunilor rebelilor huthi, eu cred că nu este finalul, ar putea fi începerea a ceva mai amplu, cu efecte asupra Canalului Suez, ceea ce ar conduce la majorarea prețurilor de tranzit. Nu ar trebui să mizăm pe scăderi ale dobânzilor de referință deloc în 2024”, a declarat Robert Holzmann, reiterând pozițiile oficialilor BCE că este ”prea devreme” să existe discuții despre reducerea costurilor de împrumut.
”Imediat ce ar fi fixat un astfel de termen, ar genera imediat o dinamică pe care nu am mai putea-o controla. Și, cu datele pe care le avem acum, nu ar fi onest să facem acest lucru, deoarece nu știm cum ar putea evolua inflația”, a subliniat Holzmann.
Foto: Profimedia
Citește și: