Prima pagină » Știri externe » CIA a găsit ”vinovatul” pentru atentatele din Paris: ”A făcut dezvăluiri neautorizate”

CIA a găsit ”vinovatul” pentru atentatele din Paris: ”A făcut dezvăluiri neautorizate”

CIA a găsit ''vinovatul'' pentru atentatele din Paris: ''A făcut dezvăluiri neautorizate''
Șeful CIA, John Brennan, l-a acuzat pe Eric Snowden, în contextul atentatelor teroriste din Paris, pentru dezvăluirile făcute despre monitorizarea populației de către serviciile secrete, într-o încercare de a relansa în SUA dezbaterea despre supravegherea cetățenilor, relatează site-ul agenției AFP.

„Dezvăluirile neautorizate” ale personalului din agenții de informații precum Edward Snowden „afectează securitatea țărilor”, a acuzat John Brennan, miercuri, în cadrul unei conferințe a departamentului de stat, referindu-se la atentatele teroriste din Paris de vineri seară soldate cu moartea a 129 de persoane.

„Mi se pare incredibil că (acești oameni) fac pe eroii”, când, de fapt, „dezonorează jurământul de a-și proteja țara”, a subliniat șeful CIA.

Brennan a denunțat deja luni „eșecurile” în supravegherea extremiștilor, care au legătură cu dezvăluirile de informații făcute de Snowden, în privința monitorizării populației la nivel global de către serviciile secrete de informații.

Aceste dezvăluiri au dus la adoptarea de către Congresul american a unei legi care interzice stocarea metadatelor din apelurile telefonice de către NSA.

Această stocare a datelor este asigurată de companiile telefonice, iar protecția juridică a datelor a fost consolidată.

Într-un editorial publicat marți, The New York Times a semnalat dorința CIA de a profita de pe urma atacurilor teroriste din Paris pentru a relansa dezbaterea asupra controlului populației. Colectarea generalizată a metadatelor „nu a fost utilă” și serviciile de informații „nu au reușit vreodată să demonstreze că acest program a permis împiedicarea unui atac terorist”, precizează publicația.

„Problemele” în cazul atacului din Paris „nu reprezintă o consecință a „unei lipse de metadate, ci un eșec al faptului că autoritățile nu au reacționat în baza informațiilor pe care deja le aveau”, mai avertizează The New York Times. Poliția și serviciile de informații trebuie să aibă modalități de depistare și de stopare a atacurilor, dar „asta nu înseamnă că trebuie să accepte tacit strategii ineficiente și, foarte probabil, neconstituționale”, potrivit publicației.

CIA și FBI au avertizat în nenumărate rânduri asupra tehnologiilor de criptare a mesajelor pe internet oferite de companii precum Apple și Google, care pot fi utilizate de extremiști pentru a comunica și a-și plănui atacurile.

Edward Snowden, în vârstă de 32 de ani, este cetățean american, fost angajat al Agenției Centrale pentru Informații (CIA) și fost colaborator al Agenției pentru Siguranță Națională (NSA). În anul 2013, Snowden a transmis publicațiilor The Guardian și The Washington Post o serie de documente clasificate care conțineau informații despre programe NSA de monitorizare a cetățenilor americani. Activistul american se află în prezent în Rusia, unde a primit azil politic temporar.

Citește și