Deocamdată, oficialii turci refuză să confirme că ar avea informații despre o astfel de înregistrare, relatează Reuters.
Arabia Saudită a transmis că prințul Mohammed bin Salman nu a avut cunoștință anterior despre uciderea lui Khashoggi la consulatul saudit din Istanbul, acum șase săptămâni.
„Se vorbește de o altă înregistrare„, scrie jurnalistul ziarului Hurriyet, Abdulkadir Selvi, care presupune că CIA ar fi interceptat o discuție telefonică între prințul Mohammed și fratele său, ambasadorul Arabiei Saudite la Washington.
„Se spune că șeful CIA, Gina Haspel, ar fi dezvăluit acest lucru în timpul vizitei sale în Turcia”, scrie Selvi. „Se pare că prințul moștenitor a ordonat „reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai repede posibil” într-un apel monitorizat de agenția americană”, scrie acesta.
CIA a concluzionat că MohammedbinSalmana ordonat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Istanbul luna trecută, contrazicând afirmațiile guvernului saudit potrivit cărora prințul nu a fost implicat în această crimă.
Evaluarea CIA, în care oficialii americani au mare încredere, este cea mai clară de până acum, asociindu-l pe prințul Mohamed cu această operațiune și complică astfel eforturile administrației Trump de a păstra legăturile SUA cu unul dintre cei mai apropiați aliați americani din regiunea Golfului.
O echipă de 15 agenți saudiți a zburat la Istanbul cu avioane guvernamentale în luna octombrie și l-a ucis pe Khashoggi în consulatul din Istanbul, unde acesta venise după actele necesare pentru căsătoria planificată cu o femeie de origine turcă.
Pe fondul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, mai mulți membri ai familiei de guvernământ din Arabia Saudită doresc să îl împiedice pe prințul moștenitor Mohammed bin Salman să devină rege, au afirmat surse apropiate Curții regale saudite.
Zeci de prinți și veri de la ramurile puternice ale familiei Al Saud ar dorio schimbare în linia succesiunii, dar nu vor acționa atât timp cât regele Salman (82 de ani) va fi în viață. Ei recunosc că este puțin probabil ca regele să se întoarcă împotriva fiului său preferat, cunoscut în Occident ca MbS.
Mai degrabă, ei discută despre posibilitatea ca alți membri ai familiei, precum prințul Ahmed bin Abdulaziz, în vârstă de 76 de ani, un frate mai mic al regelui Salman și unchiul prințului Mohamed, ar putea urma la tron dupș moartea regelui Salman, potrivit surselor.
Printul Ahmed bin Abdulaziz (76 de ani), singurul frate în viață al regelui Salman, ar avea sprijinul membrilor familiei, al aparatului de securitate și al unor puteri occidentale, pentru a prelua puterea în Arabia Saudită, a adăugat una dintre sursele citate de Reuters.
Prințul Ahmed s-a întors la Riyadh în octombrie, după ce a stat două luni în străinătate. În timpul călătoriei, el a părut să critice conducerea saudită, în timp ce răspundea protestatarilor aflați în fața unei reședințe din Londra care scandau pentru căderea dinastiei Al Saud. El a fost unul dintre cei trei membri ai Consiliului de Succesiune, alcătuit din membrii superiori ai familiei conducătoare, care s-au opus ca MbS să devină prințul moștenitor al coroanei în 2017, au spus în acel moment două surse saudite.
Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a apreciat drept „rușinoase” afirmațiile președintelui SUA Donald Trump, prin care acesta și-a manifestat sprijinul pentru Arabia Saudită în pofida asasinării disidentului Jamal Khashoggi în incinta Consultatului saudit de la Istanbul.
Comunicatul emis marți de președintele SUA privind cazul Khashoggi include o serie de acuzații la adresa Iranului, cum ar fi aceea că Teheranul este „responsabil pentru un sângeros război prin interpuși împotriva Arabiei Saudite în Yemen”.
Președintele Donald Trump a mai afirmat că, indiferent dacă prințul moștenitor saudit este implicat în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Statele Unite vor menține relațiile cu Arabia Saudită, pentru protejarea intereselor americane, pe cele ale Israelului și ale altor aliați.
„În orice caz, relația noastră este cu Regatul Arabiei Saudite. Au fost un aliat major în lupta noastră foarte importantă cu Iranul. Statele Unite intenționează să rămână un partener constant al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele țării noastre, ale Israelului și ale altor parteneri din regiune. Avem obiectivul major de a elimina amenințarea terorismului în întreaga lume”, a adăugat Donald Trump.
„În mod bizar, domnul Trump a rezervat primul paragraf al comunicatului său rușinos privind atrocitățile saudite pentru a acuza Iranul de tot felul de rele”, a transmis Zarif.
În concluziile sale, CIA a examinat mai multe surse de informații, inclusiv un apel telefonic pe care fratele prințului, KhalidbinSalman, ambasadorul saudit în Statele Unite, l-a avut cu Khashoggi, potrivit oamenilor familiarizați cu această chestiune care au declarat pentru CIA sub protecția anonimatului.
Khalid bin Salman este cel care l-a sfătuit pe Jamal Khashoggi să meargă la consulatul saudit din Istanbul după documente, asigurându-l că va fi în siguranță făcând acest lucru. Nu este clar dacă Khalid știa că jurnalistul va fi ucis, dar vorbise cu fratele său despre jurnalistul rebel.
Concluzia CIA cu privire la rolul lui Mohamed s-a bazat și pe evaluarea agenției asupra rolului acestuia în regat, el fiind considerat conducătorul de facto al țării, care supraveghează chiar și afacerile minore .
„Nu se poate să se fi întâmplat așa ceva fără ca el să fi fost informat sau implicat,”concluzionează un oficial american.
„Cer guvernului american să transmităorice informațiereferitoare la această afirmație”, a declarat ambasadorul saudit, prințul Khaled bin Salman, într-un mesaj postat pe Twitter.
Unfortunately the @washingtonpost did not print our full response. This is a serious accusation and should not be left to anonymous sources. Our full response was the following: pic.twitter.com/vo1JcNAswx
— Khalid bin Salman خالد بن سلمان (@kbsalsaud) November 17, 2018
La rândul său, Fatimah Baeshen, purtător de cuvânt a Ambasadei saudite de la Washington, a declarat că ambasadorul și Khashoggi nu au discutatniciodată”nimic legat de plecarea în Turcia”. Ea a adăugat că afirmațiile din presupusa evaluare a CIA suntfalse. „Avem și continuăm să auzim diverse teorii fără să vedem baza primară a acestor speculații”, a mai spus Fatimah Baeshen.
But of course Khalid bin Salman doesn”t have much credibility on#Khashoggimurder since he has disseminated fake news from the beginning, denying the murder and Saudi culpabilitypic.twitter.com/EJHvXpVyAq
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu)November 17, 2018
Ministrul de Externe Adel al-Jubeir a anunțat că Arabia Sauditărefuzăorganizarea unei investigații internaționale în cazul asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, subliniind că prințul moștenitor Mohammed Bin Salman nu este implicat în acest caz.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan solicitase miercuri organizarea unei investigații internaționale în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. „Vom face tot ce trebuie pentru a scoate la lumină detaliile acestei crime. Am arătat doveziletuturorcelor care au vrut să le vadă”, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.
Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că este posibil ca autorii uciderii disidentului saudit să fi transportat în afara țării corpul dezmembrat al acestuia.
„O posibilitate este ca ei să fi părăsit țara la trei-patru ore după ce au comis crima. Se poate să fi luat părți din corpul dezmembrat al lui Khashoggi în bagaje, fără să întâmpine probleme, ca urmare a imunității lor diplomatice”, a declarat Akar, la o conferință internațională la Halifax.
Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. După trei săptămâni, Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenți care au acționat pe cont propriu.
Dovezile existente sugerează că prințul moștenitor al Arabiei Saudite,MohammedbinSalman, a coordonat operațiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinați este „o ficțiune„, a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.
Procuratura publică din Arabia Saudită a cerut pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre suspecții acuzați că ar avea legătură cu uciderea disidentului saudit Jamal Khashoggi, a declarat purtătorul de cuvânt al instituției.
Oficialul saudit a mai explicat că jurnalistul a fost ucis după ce „negocierile” privind revenirea sa în țară au eșuat, iar persoana care a ordonat uciderea lui Khashoggi era șeful echipei de negociatori.