CIA recunoaște că a orchestrat lovitura de stat care l-a înlăturat de la putere pe premierul iranian Mohamed Mosssadegh la 18 august 1953, după ce acesta a naționalizat petrolul țării, potrivit unor documente declasificate recent, relatează AFP.
Rolul agenției americane de informații era bănuit de mai mulți ani și afectează în continuare relațiile dintre Statele Unite și Iran.
Dar documente interne ale agenției datând din anii ’70, recent declasificate și publicate luni, arată clar rolul său.
„Lovitura de stat militară care l-a înlăturat de la putere pe Mossadegh și cabinetul său Frontul Național a fost realizată sub coordonarea CIA”, afirmă agenția într-un document.
Premierul iranian a naționalizat în 1951 societatea Anglo-Iranian Oil Company, din care provine BP (British Petroleum), provocând furia Londrei, pentru care petrolul iranian era considerat vital în vederea redresării economiei britanice după al Doilea Război Mondial.
La începutul lui 1953, Dwight Eisenhower devine președinte al Statelor Unite și se arată mai înțelegător față de doleanțele britanice în comparație cu predecesorul său Harry Truman.
Documente declasificate ale CIA arată că agenția înțelegea motivele poziției adoptate de Mossadegh, departe de imaginea de „nebun” senil vehiculată de presa occidentală.
Oamenii politici și responsabilii de întreprinderi britanici nu aveau respect pentru iranieni, apreciați ca „ineficienți, corupți și servindu-și propriile interese”, afirmă chiar CIA.
Însă agenția și-a justificat acțiunea prin contextul Războiului Rece, temându-se ca, în cazul în care Londra ar trimite nave de război, ceea ce Marea Britanie făcuse trei ani mai târziu după naționalizarea Canalului Suez, sovieticii să nu invadeze și să preia puterea la Teheran.
„Atunci, nu doar petrolul iranian ar fi fost pierdut în mod iremediabil pentru Vest, dar și lanțul de apărare din jurul Uniunii Sovietice, o componentă a politicii externe americane, ar fi fost rupt”, justifică autorii.
În 2000, secretarul de Stat american Madeleine Albright, pentru a încerca să amelioreze relațiile cu Teheranul, a declarat că Statele Unite au „jucat un rol semnificativ” în înlăturarea de la putere a lui Mossadegh și a apreciat că lovitura de stat a constituit un „revers pentru evoluția politică a Iranului”.
La rândul său, președintele Barack Obama a exprimat o poziție similară după preluarea funcțiilor.