Cinci indivizi suspectați de SPIONAJ în favoarea Rusiei vor fi inculpați în Marea Britanie
Cinci cetățeni bulgari suspectați de spionaj în favoarea Rusiei vor fi puși sub acuzare în Marea Britanie, la finalul unei investigații a Poliției metropolitane, afirmă surse judiciare citate de postul BBC News.
Orlin Roussev, Bizer Dzhambazov, Katrin Ivanova, Ivan Stoyanov și Vanya Gaberova, cetățeni bulgari, vor fi prezentanți marți Curții de Magistrați Westminster și urmează să fie inculpați pentru conspirație în vederea colectării de informații în favoarea Rusiei în perioada august 2020 – februarie 2023.
Cei cinci cetățeni bulgari sunt suspectați de apartenență la o celulă operațională a serviciilor de informații ruse activă în Marea Britanie și în alte națiuni europene. Investigația din Marea Britanie s-a derulat în virtutea Legii privind combaterea spionajului și a fost coordonată de Poliția metropolitană londoneză.
Anchetatorii britanici au efectuat o serie de percheziții în Londra și Norfolk, unde au depistat documente de identitate false, inclusiv pașapoarte – copii falsificate ale documentelor oficiale din Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Italia, Spania, Croația, Slovenia, Grecia și Cehia.
Grupul este acuzat că a organizat o operațiune de monitorizare și în Muntenegru, care a implicat crearea unor legitimații false de presă. De asemenea, unii suspecți au lucrat în comisiile electorale din Londra care au facilitat votul cetățenilor bulgari în străinătate.
Arestările efetuate de autoritățile britanice se înscriu în campania Occidentului de a destructura rețelele ruse de spionaj. Rusia este suspectată că a intensificat activitățile de spionaj în Europa în contextul invaziei militare în Ucraina. Potrivit datelor serviciilor secrete din Europa, Rusia încearcă să refacă rețeaua de spionaj, afectată de expulzările masive de diplomați din cauza tensiunilor generate de războiul din Ucraina.
Conform Serviciului Federal de Informații din Elveția, țara a devenit centru al operațiunilor ruse de spionaj în Europa în contextul invaziei în Ucraina. ”Dintre cei aproximativ 220 de membri acreditați la misiunile diplomatice ruse din Geneva și Berna, probabil o treime lucrează pentru serviciile de informații ruse”, declara în iunie Christian Dussey, directorul Serviciului Federal de Informații din Elveția.
Citește și:
Marea Britanie declară OFICIAL gruparea Wagner ca organizație teroristă