Cinci mamuți care au trăit acum 220.000 de ani, „excepțional” de bine conservați, au fost descoperiți lângă Swindon, în Anglia.
Experții care au găsit cimitirul de mamuți spun că este „una dintre cele mai mari descoperiri din era glaciară care a fost făcută în Marea Britanie, în ultimii ani”.
Arheologii au găsit rămășițele a cinci animale, doi adulți, doi tineri și un copil, într-o carieră de lângă Swindon, scrie BBC.
Săpăturile arheologilor au început după ce doi pasionați de fosile au găsit un topor ce datează din Neanderthal.
Oficialii organizației arheologice DigVentures au spus că ceea ce au găsit este „excepțional”.
Rămășițele aparțin unei specii de mamut de stepă, un strămoș al mamutului lânos.
În apropierea rămășițelor, echipa a găsit și o serie de unelte din piatră făcute de oamenii de Neanderthal.
DigVentures a început săpăturile după ce Sally și Neville Hollingworth, din Swindon, au descoperit mai multe fosile în acea zonă.
Unul dintre soți a spus: „Inițial, speram să găsim fosile marine dar, în schimb, să găsim ceva atât de important a fost un adevărat incredibil. Și mai bine decât atât este să-l vezi transformându-se într-o săpătură arheologică majoră. Nu am putea fi mai mulțumiți că ceva ce am descoperit va bucura atât de mulți oameni”.
Lisa Westcott Wilkins, de la DigVentures, a declarat: „Găsirea osemintelor de mamut este întotdeauna extraordinară, dar găsirea unora care sunt atât de vechi și bine conservate și în apropierea uneltelor din piatră de Neanderthal este excepțională”.
Alte descoperiri făcut în acest sit includ aripi delicate de gândac și cochilii fragile de melci de apă dulce, precum și unelte de piatră.
Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a înțelege de ce au fost găsiți atât de mulți mamuți într-un singur loc și dacă aceștia au fost vânați de oamenii din Neanderthal.
Duncan Wilson, directorul executiv al Angliei istorice, a declarat: „Aceasta reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri ale Epocii Glaciare din Marea Britanie din ultimii ani.
Descoperirile au o valoare enormă pentru înțelegerea ocupației umane a Marii Britanii, iar dovezile recuperate ne vor ajuta, de asemenea, să o înțelegem în contextul schimbărilor climatice din trecut”.
Descoperirea va fi prezentată într-un nou documentar BBC One, Attenborough and the Mammoth Graveyard, care va fi difuzat pe 30 decembrie.