Cinci persoane sunt judecate la VATICAN pentru divulgarea de informații secrete
Cei doi jurnaliști, Gianluigi Nuzzi și Emiliano Fittipaldi, sunt acuzați că au utilizat informații confidențiale în două cărți, publicate recent în Italia, care fac referire la un Vatican unde dorința de reformă a papei Francisc se confruntă cu o rezistență puternică. Operele, apărute la începutul lunii noiembrie, intitulate „Via Crucis” (semnată de Gianluigi Nuzzi) și „Avarizia” (semnată de Emiliano Fittipaldi) au jignit sediul Bisericii Catolice, care a susținut că aceste informații nu ar fi trebuit făcute publice.
Potrivit procurorilor, trei responsabili ai Vaticanului au format un „grup infracțional organizat”, având scopul să „divulge informații și documente privind interesele fundamentale ale Sfântului Scaun și ale statului”. Doi dintre aceștia au fost arestați la începutul lunii: monseniorul Lucio Angel Vallejo Balda, un spaniol de 54 de ani, secretarul adjunct al Prefecturii pentru Afacerile Economice ale Sfântului Scaun, și italianca Francesca Chaouqui, specialistă în relații publice, care a fost ulterior eliberată după ce a acceptat să coopereze. Un alt individ pus sub acuzare în acest caz este Nicola Mairo, un asistent al monseniorului Vallejo Balda.
Monseniorul Vallejo Balda și Francesca Chaouqui aparțin comisiei instituite în 2013 de papa Francisc, la puțin timp după numirea sa, pentru a contura un plan de reformă a Curiei, administrația Vaticanului. Această comisie a finalizat lucrul anul trecut și a transmis papei raportul.
Gianluigi Nuzzi și Emiliano Fittipaldi vor fi judecați că au „excercitat presiuni, în special asupra lui Vallejo Balda, pentru a obține documente și informații secrete”, anunță tribunalul de la Vatican. Cei doi jurnaliști se plâng că au fost obligați să accepte avocați acreditați de Vatican și că nu au avut posibilitatea de a fi apărați de avocați italieni.
Cele cinci persoane acuzate riscă pedepse de până la opt ani de închisoare.
Luni, Organizația pentru Securitare și Cooperare în Europa (OSCE) a cerut Sfântului Scaun să își retragă acuzațiile. „Jurnaliștii trebuie să fie liberi să informeze despre subiecte de interes public și să își protejeze sursele confidențiale”, a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatovic.
Federația jurnaliștilor italieni și Aigav, asociația jurnaliștilor acreditați ai Vaticanului, au condamnat, de asemenea, punerea sub acuzare a lui Nuzzi și Fittipaldi. „Trebuie să subliniem că publicarea informațiilor este chiar meseria noastră”, a anunțat Aigav, făcând referire la decizia „inacceptabilă” de a-i judeca pe ce doi jurnaliști.
Aceste scurgeri de informații constituie unul dintre cele mai mari scandaluri interne cu care se confruntă papa Francisc de când a fost ales în 2013 și amintește de scandalul „Vatileaks”, care a precedat demisia predecesorului său, Benedict al XVI-lea.