O adevărată isterie s-a produs în Italia după o campanie inițiată pe TikTok de o femeie din Catania, care spune că un grup format din trei femei și doi bărbați care ar fi originari din România fură copii.
Potrivit Antena3, fenomenul nu este unic, fiind semnalat în mai multe țări din Europa.
„Ascultați bine, pentru că acest mesaj este urgent. Cinci persoane, trei femei și doi bărbați, circulă cu mașina și fură copii. În Via Medaglie d’oro, aceștia au încercat să fure un copil. Dacă nu aș fi sigură pe ce afirm, nu aș fi postat acest clip”, este mesajul femeii, încărcat pe rețeaua de socializare.
Postarea a devenit virală, fiind distribuită de zece mii de ori și având zeci de mii de like-uri.
Potrivit femeii, cei cinci ar fi încercat să fure un copil în apropierea unei școli, însă nu ar fi reușit ca urmare a intervenției unuia dintre părinți.
Într-un alt clip, femeia din Catania aduce elemente suplimentare în legătură cu presupușii răpitori de copii, povestea fiind susținută cu o imagine în care apar cinci persoane.
„Sunt români și fură copii, aveți grijă de copiii voștri. Este cert, nu este un anunț pentru a obține publicitate”, susține ea.
Contactate de jurnaliști, autoritățile italiene nu au confirmat existența unui astfel de incident.
Postarea de pe contul său, care are un număr semnificativ de urmăritori, a consemnat rapid peste zece mii de distribuiri și zeci de mii de like-uri.
Femeia susține că grupul de bărbați și femei a încercat să fure copilul în apropierea unei școli, dar planul a fost dejucat de intervenția unuia dintre părinți.
Publicația MeridioNews a contactat autoritățile și a aflat că poliția italiană nu confirmă acest incident.
Pe lângă viralizarea de pe TikTok, mesajele despre presupușii hoți români de copii s-au răspândit și pe WhatsApp.
Aici, mai multe femei au comentat pe marginea unui alt presupus incident, în care s-ar fi încercat răpirea unui copil italian.
Însă verificările întreprinse de presa din peninsulă au arătat că această „nouă tentativă de răpire” este, de fapt, reeditarea unei mai vechi farse care a devenit notorie în Europa.
De fapt, spun jurnaliștii din Peninsulă, fotografia cu cei cinci ar fi apărut prima dată pe un site de știri din România, în 2021, într-un articol referitor la creșterea numărului de furturi din buzunare din Iași.
Articolul nu face în niciun fel referire la răpiri de copii, ci doar la furturi din buzunare.
Presa italiană arată că această imagine nu este folosită pentru prima dată pentru a ilustra știri false. Aceasta a mai fost utilizată pentru a ilustra „știri” despre răpiri de copii și în Danemarca, Lituania și Croația.
Sursa foto main: Shutterstock