Prima pagină » Știri externe » Cinci state UE cer o „structură auxiliară” care să ajute la deportarea imigranților ilegali. Unde ar urma să fie mobilizată

Cinci state UE cer o „structură auxiliară” care să ajute la deportarea imigranților ilegali. Unde ar urma să fie mobilizată

Cinci state UE cer o „structură auxiliară
Austria și alte state central-europene vor depune eforturi pentru a convinge Uniunea Europeană să creeze o nouă structură auxiliară pentru ajutarea țărilor care se confruntă cu un aflux de imigranți, afirmă ministrul austriac al Apărării, Hans Peter Doskozil, citat de site-ul agenției Reuters.

Austria propune crearea unei forțe auxiliare care să ofere asistență Agenției UE pentru frontiere (Frontex) în gestionarea afluxului de imigranți.

„Propunerea se referă la o misiune mixtă – civilă și militară – care să fie mobilizată unde va fi necesar”, a declarat Doskozil.

Sarcina noii structuri ar fi securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și deportarea extracomunitarilor care nu pot primi azil.

Hans Peter Doskozil a declarat vineri că inițiativa este susținută de Polonia, Cehia, Ungaria și Croația, care au trimis deja o scrisoare cu această propunere Federicăi Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Comisia Europeană a propus oficial, în decembrie 2015, crearea unei poliții europene antiimigrație, care ar urma să aibă 1.500 de membri și va putea fi detașată rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene printr-o decizie luată la Bruxelles care va putea fi blocată doar cu o majoritate a statelor membre.

Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede înființarea unei noi structuri cu efective terestre și maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin înlocuirea actualei Agenții pentru frontiere – Frontex. Forța de reacție va ar urma să aibă un buget de 322 de milioane de euro până în anul 2020. Comisia Europeană vrea să aibă prerogativul de a mobiliza efectivele noii poliții pentru frontiere fără consimțământul statelor membre, o idee respinsă de unele țări.

Citește și